Honda i Nissan

Ove kompanije se udružuju u razvoju električnih automobila

Autor: Biznis.ba
Ove kompanije se udružuju u razvoju električnih automobila
Foto: Unsplash

Honda Motor Co. i Nissan Motor Co. udružuju se u razvoju električnih automobila dok se japanski brendovi bore da održe korak sa svojim kineskim konkurentima u brzom prelasku na čistu energiju.

Proizvođači automobila sarađivat će na temeljnoj tehnologiji za električna vozila temeljena na baterijama, uključujući softver, rekli su u saopćenju u u petak, dodajući da su potpisali memorandum o razumijevanju za strateško partnerstvo.

Studija izvedivosti uključivat će komponente povezane s električnim vozilima i automobilskim softverskim platformama, saopćile su firme, prenosi SEEbiz.

"Važno je pripremiti se za ubrzani tempo transformacije u mobilnosti u srednjoročnom i dugoročnom periodu, a značajno je da smo postigli ovaj sporazum na temelju zajedničkog razumijevanja da se Honda i Nissan suočavaju sa zajedničkim izazovima," predsjednik Nissana i izvršni direktor Makoto Uchida, rekao je u izjavi.

"Radujemo se daljnjim raspravama i nastojimo pronaći dobitke za održivi rast."

Direktor i predsjednik Honde Toshihiro Mibe rekao je da će kriteriji za njihovo partnerstvo biti "hoće li nam sinergija tehnologija i znanja koje su naše firme njegovale omogućiti da postanemo vodeći u industriji stvaranjem nove vrijednosti za automobilsku industriju."

Nikkei Asia je ranije izvijestio da bi proizvođači automobila mogli razmotriti razvoj zajedničkog EV pogonskog sklopa i zajedničke EV platforme.

I Nissan i Honda teško su držali korak sa svojim kineskim EV rivalima na svom domaćem tržištu, najvećem na svijetu.

Nissanova proizvodnja u Kini posljednji je put pala za 24 posto na oko 793.000 vozila, spustivši se ispod brojke od milion po prvi put u više od decenija.

Honda je iznijela planove za povećanje svog udjela električnih vozila i vozila na gorive ćelije na 100 posto ukupne prodaje do 2040. godine.