rizično i opasno

Ove stvari nije preporučljivo da ostavljate u automobilu kada su napolju velike vrućine

Autor: Biznis.ba
Ove stvari nije preporučljivo da ostavljate u automobilu kada su napolju velike vrućine
Foto: Screenshot/YouTube Audacy

Tokom ljetnje sezone ostavljanje određenih predmeta u automobilu može biti rizično i opasno ne samo za vas već i za vaš automobil.

Dok je ljeto u punom jeku, sljedeće stvari nije preporučljivo da držite u automobilu tokom najtoplijeg godišnjeg doba.

Plastične flaše

Flaše za vodu, boce za bebe i druge plastične posude ne smiju predugo da stoje u vrućem automobilu. Plastika koja je bila na ekstremnim temperaturama mogla bi potencijalno ispustiti opasne materije kao što je bisfenol A (BPA) — česta hemikalija koja se nalazi u plastici — u vašu tečnost. Najbolje je izbjegavati konzumiranje bilo čega od plastike što je neko vrijeme stajalo u vašem vozilu, savjetuje Večernji list.

Elektronski uređaji

Mobilni telefoni, laptopovi, kamere i drugi elektronski uređaji nisu proizvedeni da se nose s visokim temperaturama. Sva elektronika ima raspon radne temperature koji je dizajniran za bezbjednu upotrebu. Kada se elektronika satima ostavlja u vrućim vozilima, vjerovatno će se oštetiti toplotom pri čemu se baterije mogu pregrijati, proširiti ili prsnuti. Plastične komponente elektronskih uređaja mogu da se otope i stvore veliki nered koji onda treba očistiti.

Lijekovi

Mnogi lijekovi bi trebalo da se čuvaju na temperaturama koje nisu ekstremne. U suštini nije poželjno da držite lekove u automobilu, bilo da je vruće ili hladno, jer i visoke i niske mogu negativno uticati na lijek. Ako se lijekovi ostave na temperaturi van preporučenog raspona, lijek može postati nedjelotvoran ili čak štetan.

Upaljači

Upaljači su izrađeni od zapaljivog materijala koji će se proširiti i moguće rasprsnuti, stvarajući opasnost od požara ako se ostave na jakoj vrućini. Iako bi temperature morale biti ekstremne da upaljač pukne, najbolje je ukloniti ovaj predmet iz kola jer se to može dogoditi tokom ljeta.

Hrana

Bilo da se radi o kvarljivoj hrani, hrani za kućne ljubimce ili konzerviranoj hrani, namirnice se ne smiju konzumirati ako se ostave u vozilu 1-2 sata, zavisno od temperature vašeg automobila. Ne samo da hrana može biti loša za vaša crijeva, već se u njoj mogu stvoriti bakterije koje izazivaju bolesti.

Limenke za sprejeve

Limenke za lak za kosu, dezodorans i boju u spreju imaju naljepnice upozorenja koje upozoravaju kupce da izbegavaju čuvanje limenki na mjestima gde su temperature iznad 49 stepeni. Kada se limenke skladište u uslovima iznad 49 stepeni, pritisak će se povećati, što može izazvati pucanje limenke, oštetiti vaš automobil, oštetiti ono što je u blizini, pa čak i ispustiti hemikalije u vazduh.