Fiat Multipla

Ovo je najružniji, ali i najpraktičniji automobil na svijetu

Autor: Biznis.ba
Ovo je najružniji, ali i najpraktičniji automobil na svijetu
Foto: Fiat

Definicije s kojima “najluđi automobili svih vremena” stižu na dnevni red u sklopu ove teme stvarno variraju i nemaju pravila. 

Jer u sklopu jednog takvog opisa i dalje nije cilj orijentirati se na neku striktnu stavku, već navoditi automobile koji su po mnogočemu atipični, bolesni i čudni. A ovaj koji upravo slijedi u sve se to savršeno uklapa…

Možemo mi pričati šta god želimo, ali Fiat je s Multiplom napravio omanju revoluciju. Jer 1998. godine, kada je Multipla predstavljena svijetu, na tržištu nije postojao ni približno sličan automobil. E sad… Neki će možda reći da je to dobro, a neki će stajati na dijametralno suprotnoj strani i držati dlan preko usta, kako kroz njih ne bi refleksno izbacili ručak. Ali kojoj god strani vi kao cijenjeni čitatelji pripadali, činjenica je da Fiat Multipla predstavlja istovremenu ludost i genijalnost na četiri točka.

Pod time ne podrazumijevamo dizajn eksterijera koji je zbog svog modernog izričaja godinama skupljao nagrade za najružniji automobil na svijetu, već neke stvarne atribute koji su od ovog modela napravili automobil za inteligentne ljude.

Može se slobodno reći kako ovaj Fiatov (tada) novokomponirani model već na prvi pogled nastavlja tradiciju koju su u Fiatu s originalnom 600 Multiplom započeli još davne 1956. godine.

Ali za razliku od Fiće teškog 700 kilograma koji "boluje" od elefantijaze, Multipla je krajem devedesetih donijela apsolutan komfor, savršenu ergonomiju i što je najbolje od svega, vozačka svojstva zbog kojih je upravljivost Multiple u nekim momentima bila bolja od puno manjih i usmjerenijih automobila na tržištu.

A to pak nikoga ne bi trebalo posebno čuditi, jer je Fiat Multipla u bazi naslonjena prema modelima Bravo i Brava.

Dizajnom je Fiat s ovim automobilom predstavio nešto unikatno i posebno. I znam da će na to mnogi reći kako su i ljudi s genitalnim herpesom unikatni i posebni, pa nitko normalan ne želi biti među njima.

Ali Multipla ipak djeluje izvan margina takvih riječi i rečenica, jer je u krajnjoj liniji doista riječ o nečemu unikatnom i posebnom što je tih dana stiglo iz Italije.