KBA

Pad prodaje novih automobila u Njemačkoj u martu

Autor: Biznis.ba
Pad prodaje novih automobila u Njemačkoj u martu
Foto: Unsplash

U Njemačkoj je u martu prodato gotovo 264.000 novih automobila, što je 6,2 posto manje nego u martu prošle godine, objavio je Savezni ured za motorna vozila KBA.

Rezultatu je, smatraju analitičari, pridonio i pad potražnje za električnim vozilima kao posljedica ukidanja državnih subvencija.

Prema podacima KBA, koje je sažela francuska novinska agencija AFP, prošli su mjesec u Njemačkoj novoregistrirana 263.844 automobila, što je 6,2 posto manje nego godinu ranije.

Prema analitičarima, pad prodaje novih automobila djelimično se može pripisati manjem broju radnih dana u odnosu na mart2023., a na rezultat je utjecao i pad potražnje na tržištu električnih vozila nakon što je vlada ukinula finansijske subvencije za njihovu kupovinu na krajem prošle godine.

Prodaja potpuno električnih vozila pala je za gotovo 29 posto, pprenosi SEEbiz.

“Ova politička odluka izazvala je znatnu nesigurnost na tržištu.

“Potražnja za električnim automobilima trenutno je vrlo slaba – uprkos visokim popustima na koje su se mnogi proizvođači odlučili kao kompenzaciju za ukidanje ekoloških subvencija”, rekao je za AFP Constantin Gall iz analitičke kuće EY.

Uprkos usporavanju novih registracija električnih vozila, njemački ministar prometa Volker Wissing i dalje je optimističan. On je danas za njemačku javnu televiziju ZDF naglasio da vlada i dalje nastoji da do 2030. godine na njemačkim cestama bude najmanje 15 miliona potpuno električnih automobila.

"Stvaranje tržišta subvencijama nije trajno rješenje", ocijenio je, dodavši da proizvođači automobila moraju ponuditi i "atraktivne cjenovne ponude".