kriza

Pobuna radnika Volkswagena

Autor: Biznis.ba
Pobuna radnika Volkswagena
Foto: Volkswagen

​Uprava auto-kompanije Volkswagen danas se sukobila s radnicima, istakavši potrebu preuzimanja zajedničke odgovornosti u pokušaju da se preokrenu stvari u krizom pogođenom njemačkom automobilskom divu.

Sukob dolazi nedugo nakon što je proizvođač automobila označio da više ne može isključiti mogućnost zatvaranja pogona u matičnoj Njemačkoj, što je mjera koja se ranije smatrala isključenom, prenosi "Mina", pozivajući se na "SeeBiz".

Zaposleni protestuju zbog potencijalnih planova za poslovanje, mašu sindikalnim zastavama i transparentima sa sloganima koji govore da greške uprave nisu njihova krivica i pozivaju vođe da konačno rade svoj posao, prema navodima "CNBC".

"Već neko vrijeme na brend trošimo više novca nego što zarađujemo. To dugoročno ne ide dobro", rekao je zaposlenima glavni finansijski direktor i glavni operativni direktor Volkswagen grupe, Arno Antlik, prema komentarima koje je podijelio Volkswagen.

On je objasnio da je godišnja prodaja vozila u Evropi pala u poređenju s periodom prije pandemije Covid-19 i trebalo bi da ostane niža u odnosu na tu osnovnu vrijednost.

Antlik je kazao da očekuje da će se u budućnosti na evropskom tržištu svake godine prodavati oko dva miliona automobila manje u poređenju s periodom prije pandemije.

Antlik procjenjuje da Volkswagen drži oko četvrtinu evropskog tržišnog udjela, što znači da se pad pretvara u 500.000 godišnjih manjkova u prodaji vozila kompanije, što je jednako kombinovanoj prodaji koju obično postižu dvije njegove fabrike, prenosi Autoblog rs.

Volkswagen je u ponedjeljak saopštio da smatra da će njegov sporazum o zaštiti zaposlenja, koji je na snazi od 1994. i štiti radnu snagu u Njemačkoj do 2029, možda morati da se okonča.

Nagađanja o zatvaranju fabrika Volkswagena u Osnabreku i Drezdenu pojačala su se u utorak.

"Naša zajednička odgovornost je to da se poboljša efikasnost troškova posebno njemačkih lokacija. Moramo povećati produktivnost i smanjiti troškove", rekao je Antlik.

On je dodao da imaju još godinu, možda dvije, da promijene stvari, ali da moraju iskoristiti to vrijeme.