kompanija vanarama

Pokazalo istraživanje: Ovo je najružniji automobil na svijetu

Autor: Biznis.ba
Pokazalo istraživanje: Ovo je najružniji automobil na svijetu
Foto: X

Kompanija Vanarama sprovela je zanimljivo istraživanje. Ona je uz pomoć matematike, nauke i zlatnog presjeka pokušala da otkrije koji je najružniji automobil na svijetu.

Svaki automobil je ocijenjen na osnovu dva ključna faktora dizajna: ukupne dimenzije vozila i vizuelne proporcije, u smislu kako se oblici percipiraju golim okom.

Istraživanje je analiziralo proporcije 50 modela automobila, uzimajući u obzir dimenzije kao što su međuosovinsko rastojanje, dužina itd, kao i ključne karakteristike dizajna – položaj svjetla, znakova itd.

Nisu zaboravili ni zlatni presjek, odnos koji naše oči prepoznaju kao najskladniji. Najviše ocjene su dobili modeli koji su u procentima bili najbliži zlatnom presjeku.

A koji automobili su prošli najgore?

Najružniji automobili na svijetu

Prema analizi kompanije Vanarama, automobil Kia Picanto je postigao samo 7 poena (od 100), jer je, prema riječima ljudi koji su analizirali rezultate istraživanja, svjetlosnim godinama udaljen od zlatnog presjeka i samim tim manje prijatan za oko. Podaci o prodaji, međutim, govore drugačije, tako da uzmite s rezervom činjenicu da je izabran za najružniji automobil na svijetu.

Citroen C1 nalazi se na drugom mjestu sa 12 sakupljenih bodova, dok je treći Kia Sportage, koji je sakupio samo 15 bodova.

Očigledno je da pa ovim kriterijumima ljepote, Kia ima najgore ocjene.

Automobili južnokorejskog proizvođača u anketi su u proseku postizali samo 11 poena, što je Kiju svrstalo na dno liste.

Land Rover je zauzeo drugo mjesto sa prosjekom od 18 poena, a Fijat treći sa prosjekom od 22 poena, prenosi Autoblog rs.

Najlošiju ocjenu među italijanskim brendovima dobio je Fiat 500, iako je jedan od najpopularnijih automobila, čak i kod nas.

S druge strane, Audi A3, VW Golf i Opel Mokka su se najbolje pokazali.