Koji ste vi tip?

Polovina vlasnika električnih vozila ima bar jedan benzinac ili dizelaš

Autor: Biznis.ba
Polovina vlasnika električnih vozila ima bar jedan benzinac ili dizelaš
Foto: Pexels

Posljednjih godina značajno je porastao broj električnih vozila koja mogu da pređu više od 600 kilometara sa jednim punjenjem. Međutim, istraživanje lizing agencije Zenith u Velikoj Britaniji pokazalo je da to možda nije dovoljno, jer polovina vlasnika električnih automobila (51 odsto) i dalje posjeduje automobil na benzin ili dizel.

Studija je zasnovana na anketi 2.800 vlasnika električnih automobila. Od svih intervjuisanih, više od polovine ima i automobil s motorom s unutrašnjim sagorjevanjem. Osim toga, samo 18% koristi električna vozila za putovanja duža od 100 kilometara.

Kako prenosi Zenith, glavni razlog zašto vlasnici ne razmišljaju da se otarase svog automobila s unutrašnjim sagorjevanjem je nedostatak javnih stanica za punjenje.

Ironično, istraživanje je također pokazalo da su najčešće korišctena električna vozila zapravo pogodna (i dizajnirana) za duga porodična putovanja. Tačnije, od 26 najčešće korišćenih modela u studiji, prva četiri su: Tesla Model 3, Audi e-tron, Kia e-Niro i Cupra Born.