nova studija

Popravke električnih automobila nakon nesreća su znatno skuplje nego kod benzinaca i dizelaša

Autor: Biznis.ba
Popravke električnih automobila nakon nesreća su znatno skuplje nego kod benzinaca i dizelaša
Foto: Ilustracija

Popravka električnih vozila je u prosjeku skuplja od popravke benzinaca i dizelaša. Prema novoj Mitchellovoj studiji (firma koja nudi rješenja za procene štete), cijene popravki električnih vozila, oštećenih u nesrećama, porasle su 2,5 posto u SAD-u i 3,95 posto u Kanadi tokom drugog tromjesečja 2024.


Mitchell je objavio prosječnu cijenu popravke – 5753 USD u SAD-u i 6534 CAD u Kanadi. Popravke vozila s SUS motorima su u prosjeku koštale znatno niže – 4806 USD u SAD-u i 4958 CAD u Kanadi. To znači da je popravka električnih vozila oštećenih u sudaru bila 20% skuplja u SAD-u i 31% skuplja u Kanadi, prenosi Revija HAK.

Popravke blagih hibrida su na istom nivou kao i popravke benzinaca. Međutim, složeniji plug-in hibridi su skuplji 12,5% od benzinaca u servisima.

Zanimljivo, manja je vjerovatnoća da će električnim vozilima biti potrebna popravka okvira šasije u poređenju s ekvivalentima s SUS vozilima (5,21 posto prema 8,18 posto). Ovo sugeriše da bi strukturni integritet električnih vozila mogao da bude veći.