Auto

Porsche će navodno prestati prodavati Macan u većini Evrope

Autor: Biznis.ba
Porsche će navodno prestati prodavati Macan u većini Evrope
Foto: X

Obično su stroži propisi o emisijiama ti koji dovode do prestanka prodavanja automobila u Evropskoj uniji. Međutim, to nije razlog zašto će Macan prestati da se prodaje.

On, naime nije u stanju da ispuni predstojeće propise o sajber sigurnosti, tako da Porsche nema drugu odluku osim da isključi svoj najmanji crossover.

Glasnogovornik kompanije rekao je za Automotive News Europe da će prodaja Macana biti okončana u zemljama EU sljedećeg proljeća. Kada je Porsche razvijao ovu generaciju crossovera, ti propisi još nisu bili finalizirani. Prema rečima portparola, ažuriranje vozila kako bi zadovoljilo nove zahteve bilo bi preskupo.

Autocar izvještava da se proizvođač automobila suočava sa kaznom do 30.000 eura (skoro 33.000 dolara) za svako vozilo koje proda a koje nije u skladu sa predstojećom uredbom UNECE WP.29.

Što se tiče tržišta koja će izgubiti ICE Macan, EU se sastoji od sljedećih 27 zemalja: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Republika Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska , Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija i Švedska. Nekada ih je bilo 28, ali Velika Britanija je zvanično napustila EU 31. januara 2020.

To je veliki udarac za Porsche budući da je Macan bio njegov najprodavaniji proizvod do kraja oktobra. U prvih 10 mjeseci ove godine u Evropi je prodato skoro 20.000 jedinica, na osnovu podataka koje je prikupila istraživačka kompanija Dataforce.

Brend su mjesecima udaljeni od lansiranja druge generacije Macana. Međutim, to će biti potpuno drugačije vozilo jer će se prodavati isključivo kao EV na novoj platformi koja je razvijena zajedno sa Audijem. Potonji će prodavati vlastitu verziju modela, Q6 E-Tron.

Macan nije jedini Porsche koji je zamijenjen EV jer će 718 također izgubiti motor sa unutrašnjim sagorijevanjem. Duo Boxster i Cayman će biti potpuno električni oko 2025. Ne samo to, već je najavljen i Cayenne sljedeće generacije, samo na električni pogon, zajedno sa većim SUV-om u tri reda koji će ukinuti ICE snagu.