viša sila

Porsche u problemima

Autor: Biznis.ba
Porsche u problemima
Foto: Arhiv

Njemački Porsche je upozorio da očekuje slabije poslovne rezultate u ovoj godini zbog neočekivane nestašice aluminijumskih legura.

Poplava u pogonu evropskog dobavljača aluminijumskih legura je ugrozila Porscheovo snabdijevanje, što je uticalo na proizvodnju svih modela automobila, navodi kompanija i upozorava na mogućnost da bude prisiljena da zaustavi proizvodnju jedne ili više serija vozila.

Dobavljač je u pismu izvijestio o "višoj sili", kaže se u saopštenju Porschea. To znači da ne može da ispuni svoje ugovorne obaveze zbog događaja koji su izvan njegove kontrole. Porsche koristi aluminijum u dijelovima karoserije svih serija vozila i izložen je riziku budući da ga kupuje od tog dobavljača. Kompanija nije željela da navede o kom dobavljaču legura se radi, piše Index.hr.

Proizvođač aluminijuma Constellium je upozorio početkom jula o poplavljenim postrojenjima u Švicarskoj. I američki Novelis navodno je zatvorio švajcarsku fabriku zbog poplava.

I Constellium i Novelis navode Porsche na listi kupaca. Nijedna kompanija nije želela da komentariše Porscheovu informaciju ili nije bila dostupna za odgovor, napominje Reuters.

Uprava napominje da do kraja godine vjerovatno neće moći u potpunosti da nadoknadi kašnjenja u proizvodnji i isporukama.