Rivian

Predstavljen novi SUV za masovnu proizvodnju

Autor: Biznis.ba
Predstavljen novi SUV za masovnu proizvodnju
Foto: X

Američki brend Rivian želi da bude ono što je postao Tesla - jedan od najvećih proizvođača električnih vozila u SAD.

Rivian je pokazao šta zna i umije modelima R1T i R1S koji su dobili dosta pohvala, a sada su predstavili javnosti svoje nove pikapove: Rivian R2, i njegove rođake R3 i R3X.

Model Rivian R2 namijenjen je masovnoj proizvodnji i osvajanju što većeg tržišta, a nudi se u tri opcije pogona od kojih pri svakoj može da pređe više od 480 kilometara sa jednim punjenjem.

Osnovna varijanta R2 ima zadnji pogon sa jednim motorom, zatim ide verzija sa motorima naprijed i pozadi (i pogonom na sva 4 točka). Najmoćnija verzija ima tri motora - dva pozadi i jedan naprijed, a do "stotke" stiže za tri sekunde, ukoliko je to nekome bitno.

Dizajn je ostao inspirisan prvim modelima pa tako izgleda pomalo "kutijasto", i čini se da će to biti zaštitni znak ove marke po kojoj će biti prepoznatljiva.

Iz Riviana su rekli da se u pikapu nalazi 11 kamera, kao i pet radara, i da su zbog toga znatno poboljšani režimi vožnje koji se baziraju na autonomiji. Početna cijena za R2 iznosi 45.000 dolara, a prve isporuke počet će 2026. godine.

Kada je u pitanju model R3, on izgleda čak i kompaktniji od R2 verzije - također će biti dostupan u tri verzije kao i R2, i mada nije naveden domet, imat će iste baterije kao i "rođak".

Verzija R3X više liči na buggy vozilo, a dostupna je samo verzija sa tri motora. Izdignut je više nego klasičan R3, i gotovo da ne izgleda kao ovaj model. Za ovaj, kao i za model R3, još nema cijene.