indijsko tržište

Pregovori Volkswagena o proizvodnji u Indiji

Autor: Biznis.ba
Pregovori Volkswagena o proizvodnji u Indiji
Foto: Unsplash

Njemački proizvođač automobila Volkswagen pregovara o partnerstvu u proizvodnji automobila u Indiji.

"Razgovori su jako dobri, jako, jako konkretni", rekao je Antlitz za Reuters, ne ulazeći u detalje.

"Razmatramo razne opcije, ali otvara se jasna prilika da sarađujemo, u segmentu ličnih automobila", dodao je čelnik njemačke firme na Reutersovoj konferenciji Automotive Europe u Muenchenu.

Indijsko tržište nedvojbeno ima potencijala, iako je u Indiji teško zaraditi budući da kupci traže jeftinije automobile, rekao je čelnik njemačkog diva.

'Mislim da ne bismo trebali podcijeniti tržišni potencijal Indije, između ostalog i zbog regulatorne nesigurnosti između SAD-a i Kine', objasnio je.

Firma trenutno u Indiji ima dvije fabrike koje su prošle godine proizvele oko jedan posto vozila isporučenih kupcima širom svijeta, a do kraja decenije brendovi grupe žele zauzeti pet posto indijskog tržišta.

Škoda je već najavila da će u prvoj polovini iduće godine projektirati i početi proizvoditi potpuno novi model kompaktnog sportskog terenca, namijenjen indijskom tržištu, prenosi SEEbiz.

U februaru indijski proizvođač automobila Mahindra osigurao je ugovorom upotrebu ključnih električnih komponenti Volkswagenove otvorene platforme za električna vozila.