acea

Prodaja automobila u EU gotovo stagnirala u julu

Autor: Biznis.ba
Prodaja automobila u EU gotovo stagnirala u julu
Foto: Unsplash

Prodaja automobila u Evropskoj uniji gotovo je stagnirala u julu, dok je u Hrvatskoj zabilježen jednoznamenkasti rast, pokazali su u četvrtak podaci udruženja proizvođača automobila ACEA.

U julu je u EU registrirano oko 850 tisuća automobila, samo 0,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunala je ACEA. U lipnju je prodaja porasla za 4,3 posto. U skupini četiri vodeća tržišta rezultati su bili različiti. Tako su Italija i Španija zabilježile rast broja novoregistriranih automobila za 4,7, odnosno 3,4 posto, dok su Francuska i Njemačka zabilježile pad za 2,3, odnosno 2,1 posto.

U Hrvatskoj je u julu, prema ACEA-inim podacima, registrirano 5.619 novih automobila, za 6,1 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U junu je njihov broj uvećan za 12,3 posto. Evropsko tržište električnih automobila na baterije smanjilo se u julu, za 10,8 posto, izračunala je ACEA, znatno oštrije nego u prethodnom mjesecu kada je prodaja pala za jedan posto. Snažan rast u Belgiji od 44,2 posto nije nadomjestio dvoznamenkasti pad u Njemačkoj, od 36,8 posto, pokazuje izvještaj.

Njihov udio na tržištu u julu je iznosio 12,1 posto te je blago smanjen u odnosu na juni, kada je iznosio 14,4 posto. U Hrvatskoj je u junu prodaja te kategorije električnih automobila porasla za 121,5 posto. Prodaja plug-in hibrida pala je, pak, za 98,8 posto, a sličan trend je zabilježen i kod prodaje hibridnih električnih modela koji uključuju pune i blage hibride, gdje je pad bio 97,3 posto. Hibridna električna vozila obuhvaćaju, prema definiciji ACEA-e, "potpune i parcijalne hibride" koji, ovisno o snazi baterije, mogu u prosjeku voziti do 62 posto vremena samo na električni pogon.

U razdoblju od januara do jula evropsko tržište novih automobila poraslo je za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dosegnuvši više od 6,5 miliina novih vozila, izračunala je ACEA, prenosi SEEbiz. Sva četiri vodeća tržišta u prvih sedam mjeseci su zabilježila rast. U Španiji je rast iznosio 5,6 posto, u Italiji 5,2 posto, u Njemačkoj 4,3, a u Francuskoj 2,2 posto. U Hrvatskoj je u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci, prema podacima ACEA-e, registrirano 45.210 novih automobila, za 13,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Evropsko tržište električnih automobila na baterije palo je za neznatnih 0,4 posto, uz registriranih 815.399 novih automobila. Prodaja 'dizelaša' pala je za 7,9 posto, uz prodana 837.795 nova automobila. 'Benzinci' su, uprkos 1,3-postotnom padu prodaje, zadržali vodeću poziciju s udjelom od 33,4 posto, dok su hibridni električnih automobili potvrdili drugo mjesto s tržišnim udjelom od 32 posto.

U Hrvatskoj je prodaja električnih automobila na baterije u prvih sedam mjeseci godine porasla za jedan posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Popularniji su bili plug-in hibridi i hibridni električni automobili, prema rastu prodaje od 25,1, odnosno 17,7 posto. Porasla je prodaja 'dizelaša' za 12 posto, i 'benzinaca' za 14,1 posto.