42.840 jedinica

Prodaja ruske marke "Lada" doseže nove rekorde u Rusiji

Autor: Biznis.ba
Prodaja ruske marke "Lada" doseže nove rekorde u Rusiji
Foto: Unsplash

„Krajem marta 2024. prodaja putničkih i lakih komercijalnih vozila „lada” u Ruskoj Federaciji iznosila je 42.840 jedinica – najviše u posljednjih 11 godina. Rezultati martovske prodaje veći su za 53,6 posto nego u februaru 2024. i 83,6 posto veći nego u martu 2023”, precizira „Avtovaz” i dodaje da je za samo tri mjeseca 2024. prodato 91.563 vozila ove marke.

Također, kako bi pratili diktat tržišta, u „Avtovazu” kažu i da je u prvom kvartalu proizvodnja „lade” povećana za više od 70 posto, na skoro 116 hiljada jedinica, odnosno da kompanija nastavlja da realizuje plan proizvodnje za 2024. godinu, prenosi RT Balkan.

Prodaja novih automobila u Rusiji je u prvom kvartalu 2024. udvostručena u odnosu na isti period prošle godine na približno 365.000 vozila, objavio je ruski medijski servis RBK (Rosbizneskonsalting).

Izvor RBK je rekao da se ovi podaci možda neznatno razlikuju od zvaničnih podataka Ministarstva industrije i trgovine Rusije, kao i od zvaničnih podataka organizacije Avtostat, ali da oni u potpunosti održavaju trendove u Rusiji, prenosi Autoblog rs.

Press služba agencije RBK saopćila je da još nemaju potpune podatke o prodaji u martu, ali će "definitivno biti veća nego u februaru" kada je u Rusiji prodato 104.000 novih automobila.

Rusija je od 1. aprila uvela novu proceduru obračuna reciklažne naknade za automobile uvezene iz Euroazijske ekonomske unije (EAEU) koja prema očekivanjima treba da dovedu do poskupljenja tih vozila za 20 do 28 posto.

Potrošači koji su inače planirali da kupe novo vozilo su zbog toga vjerovatno požurili sa kupovinom dok su stare cijene još na snazi, navode analitičari.