razlika od jedan posto

Razlika u cijenama između benzinaca i e-automobila sve manja

Autor: Biznis.ba
Razlika u cijenama između benzinaca i e-automobila sve manja
Foto: Unsplash

Cijena najprodavnijih električnih modela od aprila do jula u prosjeku je pala za četiri posto, dok su benzinski modeli poskupjeli za pet posto.

Osjetna razlika u cijeni novih benzinskih i električnih automobila u Njemačkoj i dalje postoji, ali se smanjuje uprkos ukidanju državnih subvencija na električne, saopštio je u četvrtak privatni institut Car.

Car mjesečno analizira "žive" cijene na tržištu automobila, dakle računajući ono što kupci plaćaju uz sve popuste i akcije trgovaca, a ne preporučenu maloprodajnu cijenu, prenosi dpa.

Cijena 15 najprodavnijih električnih modela od aprila do jula u prosjeku je pala za četiri posto, dok su benzinski modeli poskupjeli za pet posto.

Uprkos tome, jaz je još značajan, rekao je direktor studije Ferdinand Dudenhefer.

Na primjer, Volskwagen Golf sa benzinskim motorom od 1.500 kubika sa 23.443 eura košta 9.220 eura manje od svog električnog blizanca ID3.

Kod brenda Opel, benzinska Corsa je čak 13.600 eura jeftinija od električne.

Pritom, za sada izostaje donekle očekivani trijumfalni pohod kineskih proizvođača na njemačko tržište e-automobila.

Dudenhefer je ukazao da Kinezi u online oglasima često ne navode ni cijenu, ni druge elementarne podatke o vozilima.

Prema njegovim riječima, očigledno je da ni kineske firme ne mogu da izjednače cijene, pa je tako e-model proizvođača MG 13.000 eura skuplji od svog benzinskog parnjaka.

Dudenhefer je kao naglasio i da je američki Tesla prvi put na Model Y ponudio direktan rabat od 6.000 eura. Po svemu sudeći, Tesla je nagomilao automobile koje ne može da proda, ocijenio je on, prenosi B92.