Uravnotežavanje savezništva

Renaul prodaje dio ulaganja u Nissanu

Autor: Biznis.ba
Renaul prodaje dio ulaganja u Nissanu
Renault / Ilustracija

Francuski proizvođač automobila Renault, pod čijim je okriljem i Revoz, prodati će dio ulaganja u Nissan japanskom partneru Nissanu.

Riječ je o udjelu koji odgovara pet posto vlasništva japanske kompanije, a prema cijeni dionice vrijedi oko 765 miliona eura - time bi kompanije trebale uravnotežiti svoje savezništvo.

Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, Renault će zbog prodaje udjela zabilježiti kapitalni gubitak do 1,5 milijardi eura. U finansijskim izvještajima procijenio je vrijednost dionica veću od one koju će za njih dobiti.

Zbog toga će biti lošiji i poslovni rezultati francuskog automobilskog diva koji je u prvom polugodištu ove godine zabilježio dvije milijarde eura čiste dobiti. Međutim, Renault je naglasio da prodaja neće uticati na operativnu dobit.

Renault je ranije bio vlasnik 43,4 posto Nissana. U okviru ja uravnotežujući savez Renault-Nissan, koji su dvije kompanije službeno pokrenule prošlog mjeseca, očekuje se da će svaka kompanija na kraju posjedovati 15 posto udjela druge.

Dio balansiranja je Nissanovo ulaganje u novi Renaultov odjel za električne automobile Ampere.

Dvije kompanije su u partnerstvu od 1999. godine, kada je Renault spasio Nissan od bankrota. 2016. im se pridružio i japanski proizvođač automobila Mitsubishi. Ova kompanija bila je u velikim problemima iz kojih ju je pomogao izvući konkurent Nissan preuzevši 34 posto udjela.

Ali od tada je bilo mnogo napetosti u trojnom savezu. Završilo je, na primjer, kada je francuska država 2015. povećala vlasnički udio u Renaultu i kada je bivši prvi čovjek Nissana Carlos Ghosn 2018. uhapšen zbog navodnih finansijskih malverzacija.