pad profitnih marži

Rezultati Tesle ispod očekivanja, marže pod pritiskom

Autor: Biznis.ba
Rezultati Tesle ispod očekivanja, marže pod pritiskom
Foto: Unsplash

Dok izvršni direktor Tesle Elon Musk nastavlja davati visoka obećanja o budućnosti svoje firme u autonomnoj vožnji i robotici, ulagači nastavljaju promatrati pad profitnih marži.

U nedostajućim procjenama Wall Streeta za zaradu u drugom tromjesečju u utorak, Tesla je rekao da se njegova prilagođena operativna marža smanjila na najnižu razinu u tri godine, pavši na 14,4% s 18,7% godinu ranije. To je četvrta uzastopna četvrtina skupljanja.

Firma je prijavila samo 1,48 milijardi dolara neto dobiti uz prihod od 25,5 milijardi dolara, što uključuje 890 miliona dolara regulatornih kredita.

Tesla je pogođen s obje strane. Troškovi rastu jer firma troši na infrastrukturu umjetne inteligencije za koju Musk kaže da je potrebna za pretvaranje Teslinih električnih vozila u samovozeće automobile i za razvoj humanoidnih robota sposobnih za obavljanje fabričkih poslova i više.

U međuvremenu, isporuke Teslinih najpopularnijih električnih vozila ove su godine pale, a firma je odgovorila snižavanjem cijena i nuđenjem drugih poticaja poput zajmova s niskim kamatama.

"Priuštivost je i dalje na prvom mjestu za kupce", rekao je Vaibhav Taneja, Teslin glavni računovodstveni službenik, tijekom razgovora o zaradi firme. "Kao odgovor, u drugom tromjesečju ponudili smo atraktivne mogućnosti financiranja kako bismo nadoknadili kontinuirano visoke kamatne stope."

Dionice Tesle pale su oko 8% u produženom trgovanju u utorak na 227,23 USD. Pali su za manje od 1% za godinu do zatvaranja, dok je Nasdaq porastao 20% u tom razdoblju.

Tesla je u svojoj skupini ulagača rekla da je pad operativnog prihoda djelimično posljedica smanjene prosječne prodajne cijene i nižih isporuka njegovih vrhunskih električnih vozila. Prihodi od automobilske industrije pali su 7% u odnosu na prethodnu godinu, što je drugi uzastopni pad, kako je konkurencija jačala, najviše u Kini, prenosi SEEbiz.

Tesla je u aprilu počeo nuditi petogodišnji kredit bez kamate kako bi potaknuo prodaju svojih električnih vozila u Kini. Ugovor je trebao trajati do kraja jula, ali je firma ponovno produžila ponudu u utorak, prema izvješću CnEVPost, šangajske stranice s vijestima o električnim vozilima.

Firma je sklopila slične poslove u Njemačkoj, gdje se nalazi jedina Teslina evropska fabrika automobila. Ponude su uključivale 0% finansiranja tokom četverogodišnjeg razdoblja za kupce novog modela Y dugog dometa s pogonom na sve kotače kupljenog tokom tromjesečja.