Veliki posao

Rimac i BMW Group dogovorili višegodišnju saradnju, radit će na električnim vozilima

Autor: Biznis.ba
Rimac i BMW Group dogovorili višegodišnju saradnju, radit će na električnim vozilima
Rimac Technology

Hrvatska kompanija Rimac Technology, proizvođač sistema za električne pogone i baterijske sisteme za globalne proizvođače automobila, sklopila je dugoročno partnerstvo s BMW Grupom.

Vijest je to koju su u utorak prenijeli hrvatski mediji, a kompanija Rimac Technology će razvijati i proizvoditi visokonaponske baterijske sisteme za vozila BMW Grupe koji će se koristiti u budućim generacijama modela predviđenim za drugu polovicu 2020-ih.

Sam osnivač i glavni izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac, inače podrijetlom Livnjak, objavio je na svom Facebook profilu kako Rimac Technology već ima saradnju s mnogim proizvođačima automobila, ali kako će ova s BMW-om imati poseban značaj.

"Za mene je sve krenulo sa BMW-om iz 1984. kojeg sam 2008. počeo konvertirati na električni pogon. Tada mi je bio san raditi za BMW. Danas ne samo da radimo sa BMW-om, nego zajedno stvaramo budućnost njihovih električnih modela – i to u Hrvatskoj, gdje se razvijaju i proizvode baterijski sistemi za buduće BMW modele posljednje dvije godine, a sada je postalo i javno (...)", poručio je Rimac.

Kako je rekao, veliki dio kampusa kompanije je upravo namijenjen proizvodnji baterija za BMW, što ga, zajedno sa drugim dogovorenim poslovima, u potpunosti iskorištava te kako im već fali prostora te da se planira gradnja novog proizvodnog pogona.

"To nije samo najveći posao u našoj historiji, nego možda i najveći ugovor u historiji države (ja barem nisam uspio naći veći). Nisam tada, kao 20-godišnjak, mogao zamislit ovakav razvoj događaja. Idemo u pravom smjeru, ali i dalje smatramo da smo tek počeli. Velike stvari tek dolaze", zaključio je Rimac.