drugi kvartal

Rivian izvijestio o mješovitim rezultatima

Autor: Biznis.ba
Rivian izvijestio o mješovitim rezultatima
Foto: Rivian

Rivian je objavio mješovite rezultate u drugom tromjesečju, ali proizvođač električnih vozila za čistu igru ponovio je svoje trenutne prognoze gubitka i proizvodnje za cijelu godinu i još uvijek vidi "skromnu bruto dobit" do kraja godine.

Za ovo tromjesečje, Rivian je izvijestio o prihodu od 1,158 milijardi dolara, što je mali pad u usporedbi s 1,165 milijardi dolara očekivanih prema konsenzusu Bloomberga, iako je firma rekla da je priznala 17 milijuna dolara od prodaje regulatornih kredita. Rivian je objavio prilagođeni gubitak po dionici od 1,13 USD, manji od očekivanih 1,20 USD s prilagođenim gubitkom neto dobiti od 1,115 milijardi USD u odnosu na očekivanih 1,194 milijarde USD.

Rivian je ponovo potvrdio svoju prilagođenu prognozu gubitka EBITDA od 2,7 milijardi USD za 2024., pri čemu su kapitalni izdaci dosegli 1,2 milijarde USD. Rivian je rekao da je poduzeo značajne korake prema profitabilnosti kroz promjene koje je napravio na svojoj R1 platformi i rekao je da očekuje "dostizanje skromne bruto dobiti" u četvrtom kvartalu ove godine.

Dionice Riviana pale su za više od 2% u trgovanju izvan radnog vremena.

“Drugi kvartač je odlučujući za Rivian. Pokazali smo snažnu izvedbu tokom tromjesečja s nadogradnjom tvornice i lansiranjem druge generacije R1 vozila," rekao je izvršni direktor RJ Scaringe u izjavi, prenosi SEEbiz.

"Promjene koje smo napravili na R1 platformi omogućile su nam smanjenje materijala i troškova proizvodnje, dok istovremeno poboljšavajući performanse i sposobnosti."

Nadogradnje opreme u tvornicama utjecale su na Rivianove isporuke u drugom kvartalu. Prošlog mjeseca firma je rekla da je proizvela 9.612 vozila u svojoj fabrici za sklapanje u Normalu, Illinois, te da je isporučila 13.790 vozila. Obje su brojke pale u usporedbi s 13.980 proizvedenih i 13.588 isporučenih u prvom tromjesečju. Rivian je rekao da će njegova proizvodnja i isporuke u drugom kvartalu biti "isprekidane" zbog zatvaranja fabrika potrebnih za ponovno opremanje.

Rivianovi ažurirani modeli R1T i R1S mogli bi biti pokretač nove prodaje, zajedno s kontinuiranim agresivnim finansiranjem leasinga za njegova vozila. Ta su nova vozila bila dostupna za narudžbu počevši od juna, rekla je firma, a "velika većina" isporuka u 2024. bila su vozila R1 druge generacije.