nedostatak dijelova

Rivian privremeno obustavio isporuke vozila Amazonu

Autor: Biznis.ba
Rivian privremeno obustavio isporuke vozila Amazonu
Foto: X

Kompanija Rivian privremeno je obustavila proizvodnju svojih komercijalnih dostavnih vozila koja koristi maloprodajni gigant Amazon zbog nedostatka dijelova, saopštio je u petak proizvođač električnih vozila. Dionice kompanije iz Kalifornije, oslabile su za 1,7 posto u pretprodaji.

Ova obustava proizvodnje je najnoviji u nizu izazova u lancu snabdijevanja za Rivian, koji se, poput drugih proizvođača električnih vozila, suočava sa značajnim problemima u proizvodnji tokom protekle dvije godine zbog nestašice delova, prenosi Reuters.

Amazon, koji je najveći investitor u Rivian sa 16 procenata udjela, naručio je 100.000 električnih dostavnih vozila koja treba da budu isporučena do 2030. Prošle godine, prodaja Amazonu činila je oko 19 posto prihoda Riviana.

„Nedostatak jednog dela privremeno je utjecao na našu proizvodnju električnih dostavnih vozila. Očekujemo da ćemo nadoknaditi svu propuštenu proizvodnju“, saopštio je Rivian. Kompanija nije otkrila informacije o konkretnom dijelu i dobavljaču, niti je komentarisala kada je obustava proizvodnje počela i da li je nastavljena.

Ovaj nedostatak dijelova neće utjecati na proizvodnju drugih Rivian vozila, uključujući modele SUV R1S i pikap R1T. Ranije ovog mjeseca, Rivian je zadržao svoju prognozu proizvodnje i naveo da će isporuke biti nešto niže u tekućem kvartalu nakon što je u aprilu zatvorio svoju fabriku radi prerade i modifikacija.

Ranije ove godine objavljeno je da će nemački Volkswagen uložiti do pet milijardi dolara u Rivian kao dio nove, ravnopravno kontrolisane zajedničke kompanije za integraciju komponenti i softvera za EV, nakon čega su akcije američkog proizvođača električnih automobila ojačale za 50 posto.