Auto

Rolls-Royce u 2023. godini prodao rekordnih 6.032 automobila

Autor: Biznis.ba
Rolls-Royce u 2023. godini prodao rekordnih 6.032 automobila
Rolls-Royce

Rolls-Royce Motor Cars izvještava o veoma uspješnoj 2023. godini sa snažnim poslovnim efektom.

Rolls-Royce Motor Cars je imao veoma uspješnu 2023. godinu, sa snažnom prodajom i potražnjom za svojim proizvodima na tržištima širom svijeta.

Snažna prodaja kompanije je još jednom bila potkrijepljena jedinstvenošću i raznolikošću njene ponude, posebno u pogledu personalizacije i nenadmašne sposobnosti marke da ispuni i nadmaši sve veća očekivanja klijenata.

Globalna prodaja od 6.032 automobila (u više od 50 zemalja) bila je u skladu sa internim očekivanjima i statusom Rolls-Roycea. Dok su veoma popularni modeli Wraith i Dawn prestali da se proizvode kako je i planirano 2023. godine, godina je bila najznačajnija po početku proizvodnje i prodaje Rolls-Royce Spectre električnog modela, sa prvim isporukama klijentima na jesen. Prvi potpuno električni Rolls-Royce u historiji je privukao ogromno interesovanje, posebno među mlađim klijentima; ovaj interes se pretočio u porudžbine do 2025. godine, postavljajući čvrste temelje za smjelu, potpuno električnu budućnost marke.

Tokom 2023. godine, kompanija je najavila značajnu novu investiciju u Goodwoodu kako bi poboljšala kapacitete.

Da bi obilježio 20 godina proizvodnje u Goodwoodu, Rolls-Royce je naručio nezavisnu studiju o ekonomskom uticaju marke, koja je izračunala da njen ukupan doprinos ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva iznosi preko 4 milijarde funti od 2003. godine, a sada preko 500 miliona funti godišnje. Kompanija je 2023. godine otvorila 180 novih radnih mjesta u svom Globalnom centru za izuzetnost u proizvodnji luksuznih proizvoda, dok se više od 130 ljudi pridružilo programu budućih talenata kompanije na pozicijama za stažiranje ili diplomiranje, prenosi Autoblog.rs.

SAD su bile najveće Rolls-Royce tržište širom svijeta, dok je Kina ponovo potvrdila svoj status drugog najvećeg tržišta ove marke. Rekordna prodaja je ostvarena u Evropi, gdje je Velika Britanija najveće pojedinačno tržište.

Rekordna godišnja prodaja i rast iz godine u godinu u azijsko-pacifičkom regionu podstaknuti su snažnim rastom u Koreji, čija se dinamična, živahna ekonomija ogleda u brzom rastućem tržištu luksuza.

Kao i 2022. godine, Cullinan je bio najtraženiji Rolls-Royce model širom svijeta, a slijedi ga Ghost. Phantom nastavlja da vlada kao vrhunski proizvod marke.

Kako je planirano, 2023. Rolls-Royce je obustavio proizvodnju Wraitha (uveden 2013.) i Dawna (2015.). Sa Wraithovim odlaskom, Rolls-Royce je sada napravio svoj posljednji V12 Coupe, historijski trenutak obilježen u impozantnom modelu Black Badge Wraith Black Arrow Collection.