podaci eia

SAD: 2023. godine električni automobili potrošili više električne energije nego vozovi

Autor: Biznis.ba
SAD: 2023. godine električni automobili potrošili više električne energije nego vozovi
Foto: Unsplash

Američka federalna uprava za energetske informacije (EIA) objavila je informacije o procijenjenoj potrošnji električne energije EV na nacionalnom i regionalnom nivou za 2018. godinu.

Potrošnja električne energije u železničkom saobraćaju je stabilna u posljednje dve decenije i kreće se u prosjeku oko 7.000 GWh. U ovom vremenskom periodu, željeznice u Sjedinjenim Američkim Državama su minimalno proširene i elektrifikovane.

2013. godine prodaja električnih vozila u Sjedinjenim Američkim Državama imala je 16 procenata udjela u ukupnoj prodaji. Procijenjena godišnja potrošnja električne energije u električnim automobilima porasla je na 7.596 GWh, što je skoro pet puta više od potrošnje koju su električni automobili u SAD zabilježili 2018. godine, prenosi Autoblog rs. Ovim je potrošnja električnih automobila u SAD premašila potrošnju koju su zabilježili električni vozovi.

U 2023. godini, California je činila 33,9 % ukupne potrošnje električne energije elektromobila u SAD, sledi Florida sa 60 %. Na drugoj strani, električni automobili su najmanje električne energije potrošili u Sjevernoj Dakoti, Južnoj Dakoti i Wyomingu. U ovim SAD državama električni automobili nisu tako popularni, pre svega zbog relativno intenzivne zime.