Moguća masovna proizvodnja

Samsung: Prekretnica u proizvodnji električnih automobila

Autor: Biznis.ba
Samsung: Prekretnica u proizvodnji električnih automobila
Foto: Pexels

Kompanije poput Toyote uvijek su tvrdile da će 2027. biti godina promjena.

Samsung SDI, podružnica korejske firme specijalizirane za mobilnost, upravo je najavila važnu prekretnicu u proizvodnji baterija. Mnogi stručnjaci kažu da će trenutne baterije dostići svoj puni potencijal i da postoji nekoliko alternativnih putova koji se otvaraju. Od natrijevih baterija, koje postaju sve popularnije među akademicima i naučnicima, do baterija s čvrstim elektrolitom, prenosi Poslovni dnevnik.

Problem s čvrstim baterijama je njihova masovna proizvodnja. Njihova dosljedna izrada u velikim količinama je misterij koji su, prema Samsung SDI-u, već razriješili. Korejci tvrde da su pronašli formulu uspjeha. Firma se nada da će započeti proizvodnju u velikim količinama od 2027. godine, ali je izbjegla bilo kakve komentare o pripremama ili procesima.

Kompanije poput Toyote uvijek su tvrdile da će 2027. biti godina promjena. Japanci se nadaju da će do tada u prodaju staviti svoje prve automobile s baterijama u čvrstom stanju, ali su uvijek upozoravali da će te prve baterije biti rijetke i skupe. Samsungova najava mogla bi promijeniti igru, ako je tačna. Ne samo da se nadaju u Samsungu da će pokrenuti masovnu proizvodnju, korejska kompanija također tvrdi da će njena baterija imati iznimnu volumetrijsku gustoću, 900 W/l, iako nije dala konkretne podatke o gravimetrijskim gustoćama, bitnima za određivanje odnosa između težine baterije i količine akumulirane energije.