premijer španije

Sanchez: Ne treba nam trgovinski rat s Kinom oko električnih vozila

Autor: Biznis.ba
Sanchez: Ne treba nam trgovinski rat s Kinom oko električnih vozila
Foto: Ilustracija

Španski premijer Pedro Sanchez pozvao je Evropsku komisiju i države članice da razmotre uvođenje dodatnih carina na uvoz električnih automobila iz Kine.

“Ne treba nam još jedan rat, u ovom slučaju trgovinski rat. Moramo graditi mostove između Evropske unije i Kine”, rekao je Sanchez na kraju službenog posjeta Kini.

Kako prenosi njemačka novinska agencija dpa, Sanchez je najavio da će Španija pokušati djelovati konstruktivno i pronaći kompromis po pitanju uvođenja dodatnih carina za uvoz kineskih električnih vozila. “Svi mi – ne samo države članice, nego i Komisija – moramo preispitati svoje stajalište o ovom pitanju”, rekao je španski premijer, dodavši da Španija to već čini.

Prema medijskim izvještajima, Španija je podržala uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih električnih automobila tokom ljetnih mjeseci, ali je signalizirala moguću promjenu svog stajališta uoči važnog glasanja u oktobru.

Privremene dodatne carine stupile su na snagu 5. jula ove godine nakon što je Evropska komisija u sklopu istrage preliminarno utvrdila da proizvođači u azijskoj velesili imaju koristi od nepravednih subvencija unutar opskrbnog lanca. Komisija je krajem augusta u nacrtu prijedloga odluke o uvođenju definitivnih carina predložila blago smanjenje dodatnih carina za uvoz električnih automobila iz Kine, prenosi SEEbiz. Prema objašnjenjima povjerenstva, radilo se o međuprocesovnoj radnji na koju su se stranke u postupku mogle očitovati.

Komisija zatim mora predstaviti konačnu odluku državama članicama. Bruxelles mora uvesti konačne mjere najkasnije četiri mjeseca nakon uvođenja privremenih carina. Eventualne mjere vrijedit će pet godina s mogućnošću produženja.