Smatraju ih prijetnjom

Senatori pozvali Bidena da zabrani uvoz kineskih električnih automobila u SAD

Autor: Biznis.ba
Senatori pozvali Bidena da zabrani uvoz kineskih električnih automobila u SAD
Foto: X

Predsjednika SAD Joea Bidena pojedini senatori su pozvali da zabrani uvoz električnih automobila kineske proizvodnje u SAD.

Predsjednik Senatskog bankarskog odbora, senator Sherrod Brown, napisao je “Kineska električna vozila su egzistencijalna prijetnja američkoj automobilskoj industriji”.

Njegovi komentari su do sada najsnažniji od strane bilo kojeg američkog zakonodavca o ovom pitanju, dok su drugi pozvali na uvođenje visokih tarifa kako bi kineska električna vozila (EV) ostala izvan zemlje.

U februaru je Bijela kuća saopštila da SAD otvaraju istragu o tome da li kineski automobili predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost.

“Ne možemo dozvoliti Kini da svoju prevaru koju podržava vlada unese u američku automobilsku industriju”, rekao je senator Brown u videu na društvenoj medijskoj platformi X, nekadašnjoj Twitter, prenosi Bankar me.

Senator Brown, koji je demokrata iz države Ohio, koja se bavi proizvodnjom automobila, nastoji da osvoji četvrti mandat na izborima u novembru.

Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev BBC-a za komentar.

U februaru je predsjednik Biden rekao da bi kineska politika “mogla preplaviti naše tržište svojim vozilima, predstavljajući rizik po našu nacionalnu sigurnost” i da on “neće dozvoliti da se to dogodi dok ja gledam”.

Washington bi mogao uvesti ograničenja zbog zabrinutosti da bi tehnologija u automobilima kineske proizvodnje mogla “prikupiti velike količine osjetljivih podataka o njihovim vozačima i putnicima”, saopštila je Bijela kuća.

Upozoreno je da automobili koji su povezani na internet “redovno koriste svoje kamere i senzore za snimanje detaljnih informacija o američkoj infrastrukturi; imaju direktnu interakciju s kritičnom infrastrukturom; i mogu se upravljati ili onemogućiti daljinski”.

Kina je najveći svjetski proizvođač automobila i takmiči se s Japanom da bude najveći izvoznik vozila.

Broj kineskih automobila na putevima u SAD je, međutim, izuzetno mali zbog činjenice da potonji trenutno nameću carinu od 27,5% na vozila.

Ove sedmice, dok je bila na putovanju u Kini, američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je Peking da Vašington neće dozvoliti ponavljanje “kineskog šoka” s početka 2000-ih, kada je kineski uvoz preplavio Ameriku do 50.000 dolara (više od 500% rasta).