velika britanija

Skywell Skyhome stiže i u Evropu

Autor: Biznis.ba
Skywell Skyhome stiže i u Evropu
Foto: X

Kineska kompanija Skywell je prošle godine prikazala koncept električne limuzine Skyhome, a sada stiže potvrda da će se njegova serijska verzija prodavati i u Evropi (za početak se pominje Velika Britanija).

Kako se navodi, Skyhome je baziran na novoj CE platformi sa prilagodljivim vazdušnim oslanjanjem. Dimenzije vozila nisu saopštene, ali je jasno da se radi o velikom automobilu sa prostranim enterijerom.

Fastback karoserija ima siluetu nalik kupeu, pozadi je postavljen podesivi spojler, a retrovizori su zamenjeni kamerama.

Unutrašnjost je inspirisana tradicionalnim kineskim elementima, sa LED svetlosnim „stubovima“ koji okružuju veliki infotainment sistem i ekran osjetljiv na dodir.

Sistem uključuje AI asistenta po imenu Xsiaowei, za čije funkcije se kaže da između ostalog obuhvataju i navigaciju, pa čak i finansijske savjete.

Dva zadnja sjedišta mogu da se pomjeraju i naginju, a također i imaju funkciju masaže.

Putnici u drugom redu takođe imaju sopstvenu jedinicu za kontrolu klime, sklopive stolove i mini bar. Tu je i široki filmski ekran koji se po potrebi spušta sa plafona, prenosi Autoblog rs.

Skyhome ima pogon na sva četiri točka, dva elektromotora sa kombinovanih 460 kW/625 KS, a ubrzanje do 100 km/h traje 3,5 sekunde. Fabrika tvrdi da će za 490 km biti potrebno samo 10 minuta punjenja.

Postojat će i slabija verzija sa samo jednim elektromotorom, ali detalji o tome još nisu poznati. Takođe, za sada nije poznata ni cijena po kojoj će se Skywell Skyhome prodavati na britanskom tržištu.