Auto

Snažan kamion na solarni pogon postavio je visinski rekord za električna vozila

Autor: Biznis.ba
Foto: Terren truck by Aebi Schmidt

Uzimajući doslovno idiom "ciljajte visoko", švicarska transportna i logistička kompanija Gebrüder Weiss upravo je postavila novi rekord visine za EV (električna vozila). 

Ova velika platforma se zove Terren i krenula je u veliku avanturu do zapadnog grebena Ojos del Salado u Čileu. To je najviši aktivni vulkan na svijetu i mjesto gdje je Porsche 911 s portalnim osovinama nedavno postavio rekord visine.

Radeći na sintetičko gorivo, sportski automobil se popeo na 22.093 stopa (6.734 metara) iznad nivoa mora. Što se tiče terenskog kamiona, on se "samo" popeo do 21.325 stopa (6.500 metara), ali je to bilo dovoljno da postavi rekord za električna vozila. 

Prethodni rekord, uspostavljen u maju 2022. godine, pripadao je Volkswagenu ID.4 GTX. Električni SUV dostigao je visinu od 19.081 stopa (5.816 metara) penjući se na vulkan Uturuncu u Quetena Chico u Boliviji.

Terren na solarni pogon se reklamira kao višenamjenski kamion koji je razvio Aebi Schmidt. To je švajcarska kompanija specijalizovana za poljoprivrednu mehanizaciju i tešku opremu. Prototip je baziran na Aebi VT450 Transporteru i ima koristi od upravljanja na zadnjim točkovima. Ima relativno malu bateriju od 90 kWh koja je dobra za 124 milje (200 kilometara) dometa, ali proizvodna verzija može primiti paket od 140 kWh za dalje putovanje.

Motivaciju osigurava par električnih motora koji zajedno isporučuju 380 konjskih snaga. Budući da je Ojos del Salado daleko od civilizacije, Terren je trajno opremljen krovnim solarnim panelima koji se prostiru na 86 kvadratnih stopa (8 kvadratnih metara) kako bi napunili bateriju. Još 301 četvorni metar (28 kvadratnih metara) mobilnih fotonaponskih uređaja korišteno je tokom sunčanih sati. 

Tim koji stoji iza projekta tvrdi da je hvatanje sunčeve energije u panele pet sati dovoljno za oko 93 milje (150 kilometara) dometa.

Rekordno putovanje započelo je na slanom jezeru Maricunga odlaskom na prve istraživačke ture na 11.154 stopa (3.400 metara) iznad nivoa mora. Prva prekretnica postignuta je krajem novembra kada je Terren stigao do barijere od 6.000 metara. 

Nedelju dana kasnije, dostigao je 21.325 stopa (6.500 metara). I da, koristio je samo solarnu energiju tokom cijelog putovanja.