i lakšim za vožnju

Snažni motori čine automobile podložnijim udesima

Autor: Biznis.ba
Snažni motori čine automobile podložnijim udesima
Foto: Unsplash

Neki automobili imaju i do 7 puta jače motore od drugih.

Vozačima obično se savjetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli iskustvo na putu i izbjegli nesreće. Međutim, snažni automobili imaju naprednije sisteme kočenja i bolje upravljanje, što ih čini lakšim za vožnju.

CarVertical je sproveo je istraživanje zasnovano na podacima o proveri historije polovnih automobila kako bi saznala da li postoji veza između prosječne snage motora vozila i stope saobraćajnih nezgoda.

Istraživanje je obuhvatilo izvještaje o istoriji vozila od 43 proizvođača automobila. U svim slučajevima, automobili sa jačim motorima bili su podložniji nesrećama.

Tako je, na primjer, 46,4% Audi vozila proverenih na carVerticalu sa snagom motora do 100 kW imala su zapise o oštećenju, dok je stopa oštećenja kod modela sa snagom preko 400 kW bila veća - 55,6%.

BMW se također istakao među svim analiziranim brendovima: 60,3% automobila sa motorima do 100 kW bilo je oštećeno, u poređenju sa izuzetnih 68,6% vozila sa snagom preko 400 kW.

"Uprkos tome što sva vozila moraju poštovati saobraćajne propise, čini se da automobili sa većom snagom zanemaruju ograničenja brzine, a njihovi vozači preuzimaju veće rizike. Nema nijednog brenda gdje bi vozila sa manjom snagom mogla biti podložnija nesrećama", kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i direktor komunikacija u carVertical kompaniji.

Od svih brendova vozila proverenih na carVertical platformi, Bentley ima najvišu prosječnu snagu motora - 415 kW ili 564 konjske snage.

Ovog luksuznog proizvođača automobila prate Maserati (268 kW/364 KS), Cadillac (264 kW/359 KS), Tesla (263 kW/358 KS) i Porsche (257 kW/349 KS).

Iako istraživanje ukazuje na to da se kupci polovnih vozila često opredeljuju za provjeru historije automobila sa snažnijim motorima, također se provjeravaju i manji automobili sa slabijim motorima.

Najmanja prosječna snaga motora primijećena je kod Smart automobila - 59 kW ili 80 KS. Dacia (72 kW/98 KS), Lancia (77 kW/105 KS), Fiat (83 kW/113 KS) i Suzuki (87 kW/118 KS) nisu mnogo iza.

Prema Buzelisu, historija ozbiljnih nesreća može biti znak upozorenja za kupce. Stoga je važno konsultovati profesionalnog mehaničara i saznati da li oštećenja koja je automobil pretrpio mogu utjecati na njegov dugoročni rad.