ifo

Stanje u njemačkoj automobilskoj industriji bez većih promjena

Autor: Biznis.ba
Stanje u njemačkoj automobilskoj industriji bez većih promjena
Foto: Ilustracija



Stanje u njemačkoj automobilskoj industriji bez većih promjena

Münchenski institut za ekonomska istraživanja Ifo u svom najnovijem istraživanju primjećuje da je pokazatelj, koji mjeri poslovno okruženje industrije, pao sa sezonski prilagođenih -9,1 boda na -9,3 boda u junu u odnosu na maj.

"Kao i njemačka ekonomija općenito, čini se da njemačka automobilska industrija ne može stvarno dobiti zamah", popratila je objavu predstavnica Ifa Anita Wölfl, prenosi SEEbiz.

U junu su firm,e bile zadovoljnije tekućim poslovanjem nego mjesec ranije, jer je pokazatelj trenutnog stanja porastao sa desezoniranih -4,3 boda na 3,3 boda. No, s druge strane, pogoršana su očekivanja proizvođača i dobavljača za iduće mjesece. Pokazatelj je pao sa majskih desezoniranih -13,8 bodova na -21 bod u junu.

"Digitalizacija, samovozeća vozila, elektromobilnost - transformacija njemačke automobilske industrije velika je stvar za proizvođače, a posebno za dobavljače", smatra Wölfl. Kako je pojasnila, osim nove konkurencije i većeg softverskog intenziteta, mijenjaju se i zahtjevi kupaca te životni ciklus proizvoda. Na situaciju utječe i trenutna neizvjesnost vezana uz trgovinski sukob između EU i Kine.