italijanski brend

Stellantis nagovijestio prodaju Masseratija?

Autor: Biznis.ba
Stellantis nagovijestio prodaju Masseratija?
Foto: X

Italijanski brend je u velikim problemima nakon što je prodaja u prvoj polovini 2024. pala za preko 50 posto.

Vlasništvo nad 14 brendova je težak posao za Stellantis.

Ubrzo nakon što je objavio razočaravajuće rezultate za prvu polovinu godine, izvršni direktor Carlos Tavares rekao je da će neprofitabilni brendovi biti ugašeni ili prodati.

Pored mogućnosti da ukine proizvođače automobila koji ne zarađuju dovoljno novca, Stellantis bi mogao pokušati da se oslobodi drugih. Masserati je prvi kandidat za dobijanje novog vlasnika.

Ovo nije samo spekulacija, jer postoji izjava zvaničnika Stellantisa koja je potkrepljuje. Finansijski direktor Natali Night priznala je da bi moglo doći vrijeme kada će Maserati biti ponuđen na tržištu auto-brendova, prenosi B92.

"Moguće je da ćemo u jednom momentu u budućnosti potražiti bolji dom za Masserati", kazala je ona.

Izjava dolazi ubrzo nakon slabih prodajnih rezultata Masseratija u prvoj polovini 2024. Zaključno sa junom, "problematična" italijanska marka isporučila je 6.500 automobila, što je pad od više od 50 posto u odnosu na prvu polovinu 2023. godine kada je prodato 15.300 vozila.

Kompanija sa logotipom trozubca prošla je trnovit put u svojoj dugoj istoriji, pošto je promijenila više vlasnika od osnivanja 1914.

Osim Citroena, de Tomasa, Chryslera, Fiata i Ferrarija, i italijanski industrijalac Adolfo Orsi imao je udio u kompaniji ili kontrolisao Masserati u nekom trenutku.

Kompanija je trenutno pod korporativnim okriljem Stellantisa nakon što su se Fiat Chrysler Automobiles i PSA grupa spojili 2021.

Automotive News Europe izvještava da budućnost Maseratija izgleda mračno u smislu lansiranja novih modela.

Osim električnog MC20 koji dolazi sljedeće godine, malo je vjerovatno da će drugi novi modeli biti predstavljeni prije 2027.

Superautomobil sa oznakom Folgore verovatno neće mnogo pomoći u prodaji, s obzirom da će to biti model sa visokom cijenom, koji će kupiti mali broj ljudi.

Pronalaženje novog doma za Masserati neće biti lak posao, s obzirom na rezultate kompanije. Možda bi Ferrari mogao ponovo da uskoči kao spasilac?

Kompanija iz Maranela, koja je imala punu kontrolu nad Masseratijem između 1999. i 2005. godine, posluje bolje nego ikad, tako da bi mogla biti u poziciji da pomogne Masseratiju da stane na zdrave noge.

A opet, Ferrari ima dosta posla oko elektrifikacije sopstvenih modela, tako da možda i nije pravo vrijeme za preuzimanje Masseratija.