u prvom polugodištu

Stellantis: Neto dobit u šest mjeseci potonula 48%

Autor: Biznis.ba
Stellantis: Neto dobit u šest mjeseci potonula 48%
Foto: Stellantis

Automobilski div Stellantis u četvrtak je izvijestio o velikom padu neto dobiti u prvom polugodištu, navodeći smanjene količine, privremene nedostatke u proizvodnji i manji tržišni udio u Sjevernoj Americi.

Kompanija, koja posjeduje poznata imena kao što su Jeep, Dodge, Fiat, Chrysler i Peugeot, izvijestila je o neto dobiti u prvom polugodištu od 5,6 milijardi eura (6,07 milijardi dolara), što je pad od 48% u odnosu na isto razdoblje 2023. godine.

Stellantisov prilagođeni operativni prihod za prvih šest mjeseci 2024. iznosio je 8,5 milijardi eura, što je pad od 5,7 milijardi eura u odnosu na prethodnu godinu, prvenstveno zbog smanjenja u Sjevernoj Americi, prenosi SEEbiz. 

“Poslovanje firme  u prvoj polovici 2024. nije ispunilo naša očekivanja, odražavajući i izazovan industrijski kontekst kao i naše vlastite operativne probleme”, izjavio je u četvrtak izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares.

"Iako su korektivne radnje bile potrebne i poduzimaju se kako bi se riješili ti problemi, također smo započeli uzbudljivi proizvodni blitz, s ne manje od 20 novih vozila lansiranih ove godine, a to donosi veće mogućnosti kada dobro radimo", dodao je u izjavu, napominjući: "Imamo značajan posao, posebno u Sjevernoj Americi, kako bismo maksimizirali svoj dugoročni potencijal."