Novi kralj ubrzanja

Stigao najbrži i najsnažniji Porsche u historiji

Autor: Biznis.ba
Stigao najbrži i najsnažniji Porsche u historiji
Foto: X

Po standardima običnih smrtnika, čak je i bazični Porsche Taycan veoma brz.

Standardna verzija stiže do stotke za 5,4 sekunde. Sada je stigao novi kralj ubrzanja i svestranih performansi u gami - Taycan Turbo GT.

Turbo GT je najsnažniji Taycan koji je kompanija ikada napravila, a ako računate i overboost od nekoliko sekundi, to je i najmoćniji produkcijski Porsche ikada.

Standardno proizvodi 789 KS (580 kW). Kada je aktiviran launch control, snaga se penje na 1.033 KS (760 kW), dok je maksimalnih 1.108 KS (815 kW) dostupno u kratkom vremenskom intervalu od 2 sekunde. Uz to, maksimalni dostupni obrtni moment iznosi 1.340 Nm.

Kako navodi Porsche, novi Taycan Turbo GT ubrzava 0-100 km/h za 2,3 sekunde, ili 2,2 sekunde sa opcionim Weissach paketom.

Sprint 0-200 km/h se realizuje za 6,6 odnosno 6,4 sekunde, respektivno, dok je maksimalna brzina 306 km/h.

Ali to nije sve. Novi vrhunac je Attack Mode koji otključava dodatnih 163 KS (120 kW) u trajanju od 10 sekundi, što je funkcija inspirisana Formulom E.

Dok je standardni Taycan već imao funkciju "push-to-pass", Attack Mode nudi značajnije pojačanje i lakši je za aktiviranje i deaktiviranje pomoću desne polugice na volanu.

Kupci mogu da biraju između šest boja spoljašnjosti, uključujući nove nijanse Pale Blue Metallic i Purple Sky Metallic.

Enterijer je obložen Race-Tex materijalom i crnom kožom, dok su sjedišta podesiva u 18 smjerova.

Kokpit zaokružuje GT Sport volan.

Cijena Porschea Taycan Turbo GT u Njemačkoj startuje od 240.000 evra.

Podsjećamo da se Taycan Turbo GT već oprobao na Nirburgringu.

S obzirom na zadivljujući rezultat, Porsche je otkrio vrijeme koje je automobil postigao na stazi i prije zvanične premijer modela.

Naime, auto je zabilježio impresivan rezultat od 7:07,55 minuta. To je znatno bolje u odnosu na najbolje vrijeme velikog rivala, Teslinog Modela S Plaid (7:25,23 minuta), prenosi B92.