Berlin

Tesla dobio odobrenje za proširenje fabrike u Njemačkoj

Autor: Biznis.ba
Tesla dobio odobrenje za proširenje fabrike u Njemačkoj
Foto: Tesla

Tesla je dobio zeleno svjetlo za proširenje svoje njemačke fabrike u Gruenheideu u blizini Berlina od lokalnog savjeta uprkos protestima protiv planova ovog američkog proizvođača električnih vozila.

Zeleno svjetlo savjeta Gruenheidea je međutim samo jedna od mnogih prepreka koje Tesla mora da riješi prije nego što može da počne svoju ekspanziju za dodavanje logističkih prostora uključujući željezničku stanicu. Proširenje također moraju da odobre lokalne vlasti za okolinu.

Proširenje je dio planova američkog proizvođača električnih vozila da udvostruči kapacitet lokacije na 100 gigavat sati proizvodnje baterija i milion automobila godišnje, čime će dominirati evropskim tržištem električnih vozila, Autoblog rs.

Ekolozi i lokalne grupe strahuju da bi proširenje pogona ugrozilo snabdijevanje vodom u regiji, jer se nalazi u zaštićenom području pitke vode.

Ispred hale u kojoj su se u četvrtak pod policijskom zaštitom sastali članovi savjeta Gruenheidea, demonstranti su držali plakate s natpisima “Ljudi iznad profita” ili “Zavrnite česmu Tesli”.

Tesla je već morao da revidira svoje planove proširenja nakon što su građani Gruenheidea glasali protiv njih u februaru - i sada je spreman da posiječe samo 47 hektara šume, polovinu prvobitno planirane površine.