zauzima 300 hektara

Tesla korak bliže proširenju fabrike u Berlinu

Autor: Biznis.ba
Tesla korak bliže proširenju fabrike u Berlinu
Foto: Arhiv

Planirano proširenje fabrike američkog proizvođača električnih automobila Tesla u blizini glavnog grada Njemačke danas je dobilo i zeleno svjetlo Ministarstva okoliša savezne pokrajine Brandenburg.

Proširenje će povećati godišnji proizvodni kapacitet s 300.000 automobila na milion, prema firmi.

Lokalne vlasti u Grünheideu, gdje se nalazi fabrika, dale su dozvolu za proširenje sredinom maja.

Fabrika u blizini Berlina, koja zapošljava oko 12.000 ljudi, najavila je prošle godine planove za povećanje godišnjeg kapaciteta. Fabrika, koja se trenutno prostire na oko 300 hektara, trebala se proširiti za još 170 hektara, no Tesla je planove ograničio zbog oštrog protivljenja mještana.

Njemačku fabriku, jedinu u Evropi, otvorio je 2022. nakon dvije turbulentne godine ishođenja građevinskih dozvola, prenosi SEEbiz. Fabrika je morala riješiti niz administrativnih i pravnih prepreka prije pokretanja proizvodnje, uključujući pritužbe lokalnog stanovništva o utjecaju fabrike na okoliš.

Nakon najave proširenja uslijedili su i protesti. Mještani su bili zabrinuti zbog krčenja šuma koje bi bilo potrebno za proširenje, velike potrošnje vode u fabrici i povećanja cestovnog prometa u tom području. Protesti protiv fabrike intenzivirali su se nakon februara, a u martu je fabrika bila prisiljena zaustaviti proizvodnju nakon navodnog podmetanja požara na obližnjim dalekovodima, za što je odgovornost preuzela njemačka krajnje ljevičarska skupina.