20% radne snage

Tesla planira dodatni krug otpuštanja radnika

Autor: Biznis.ba
Tesla planira dodatni krug otpuštanja radnika
Foto: Arhiv

Nedavno je više od 10 posto Tesline globalne radne snage dobilo otkaze, ali nije jasno koliko ljudi bi moglo da bude otpušteno u novom krugu.

"Glasine koje smo čuli upućuju na to da bi te brojke mogle da uključuju do 20 posto radne snage kompanije", objavio je Electrik, blog o industriji električnih vozila. Prema The Informationu, viši rukovodioci Tesle su smijenjeni, uključujući direktorku za punjenje električnih vozila i značajan dio tima.

Kako piše Index.hr, u mailu direktorima Tesle izvršni direktor Elon Musk navodno je rekao da očekuje da osoblje bude "apsolutno hard core" u vezi s otpuštanjima.

Isporuke Teslinih vozila su pale u prvom tromjesečju ove godine, a problemi s proizvodnjom i isporukama nisu zaobišli ni Cybertruck.

Iako je Musk više puta rekao da ne postoji ništa što mrzi više od otpuštanja, ranije je često dijelio otkaze da bi smanjio troškove. To je napravio i nedugo nakon što je kupio Twitter (sada X) 2022. godine kada je otpustio više od polovine radnika.

Bloomberg je o otkazima u Tesli pisao još u februaru, kada je otkaz dobilo četiri posto zaposlenih koji su radili na servisu autopilota u Njujorku.

Uz to, Tesla je prošle godine usporio sa zapošljavanjem novih ljudi.