od jula

Tesla povećava cijene za evropski Model 3

Autor: Biznis.ba
Tesla povećava cijene za evropski Model 3
Foto: Unsplash

Zbog najave EU o povećanju tarifa na električna vozila kineske proizvodnje, kompanija Tesla je najavila da će podići cijenu Modela 3 na evropskom tržištu od jula, iako nije preciziran nivo poskupljenja.

Prema izvještaju CNBC-a, izvršni direktor Tesle Elon Musk izjavio je da će cijena Modela 3 na evropskom tržištu biti prilagođena od 1. jula zbog tarifa EU, ne otkrivajući konkretno povećanje.

Prema izvještaju Reutersa, Evropska komisija je najavila da će od 4. jula uvesti tarife u rasponu od 17,4% do 38,1% na električna vozila uvezena iz Kine. Tarifne stope će varirati u zavisnosti od obima državnih subvencija koje prima svaki proizvođač automobila. Ova mjera ima za cilj da spriječi kineske proizvođače koji imaju koristi od državnih subvencija da potkopaju tržište jeftinim električnim vozilima, čime nanose štetu automobilskoj industriji EU.

Nejasno je kolika će tarifa biti nametnuta na Teslina električna vozila kineske proizvodnje. Evropska komisija je saopštila da će za Teslu važiti individualno obračunata tarifna stopa. Da li Tesla sarađuje sa istragom vlasti EU protiv subvencija takođe će uticati na primijenjenu konačnu tarifnu stopu.

Iako je EU odlučila da uvede visoke carine na kineska električna vozila, i dalje postoje različita mišljenja među raznim stranama. Njemačka vlada i automobilska industrija najoštrije su reagovale, strahujući da bi to moglo da zapali trgovinski rat Kine i EU, prenosi Autoblog rs.

Prema izvještaju Sinhue koji se poziva na izvore, Teslina fabrika u Shangaiu je prva gigafabrika američkog proizvođača automobila van SAD, koja je isporučila 947.000 vozila 2023.

Prema prethodnom izvještaju Baronsa, njemački ministar saobraćaja Volker Vising je izjavio da su „Kaznene tarife Evropske komisije pogodile njemačke kompanije i njihove vrhunske proizvode. Automobili moraju postati jeftiniji kroz veću konkurenciju, otvorena tržišta i značajno bolje uslove poslovanja u EU, a ne kroz trgovinski rat i izolaciju tržišta.