Model Y

Tesla proizveo 6-milioniti automobil

Autor: Biznis.ba
Tesla proizveo 6-milioniti automobil
Foto: Ilustracija

Tesla je upravo dostigao još jednu prekretnicu, sa proizvodnjom 6-milionitog vozila, 16 godina nakon lansiranja svog prvog modela, Roadstera iz 2008.

To šestomilionito vozilo je Model Y, najprodavaniji automobil na planeti. Prošle godine Tesla ih je prodao 1,23 miliona.

Ovo dostignuće u svakom slučaju označava značajan trenutak za američkog proizvođača električnih vozila. Šest miliona vozila je daleko više od bilo kog drugog proizvođača automobila, uključujući novog izazivača BYD iz Kine (koji je do sada napravio oko 3,5 miliona električnih vozila), prenosi Autoblog rs.

Proizvodnja Cybertrucka bi trebalo da se poveća tokom 2024. godine, a Teslin novi Model 3 bi takođe mogao da pomogne brendu da poveća svoju prodaju.

Tesla je proizveo svoj 4-milioniti automobil u martu 2023. godine i 5-milioniti u septembru 2023. To ukazuje da je proizvodnja konzistentna, pri čemu Tesla napominje i da je izgradio dodatne kapacitete od marta 2023. godine.

Uprkos neostvarenim ciljevima, Tesla je i dalje zabeležio povećanje ukupne prodaje od 8 posto tokom prvog tromjesečja 2024.