teško prvo tromjesečje

Tesla se suočava s izazovima i gubitkom povjerenja investitora

Autor: Biznis.ba
Tesla se suočava s izazovima i gubitkom povjerenja investitora
Foto: X


Proizvođač električnih automobila Tesla je imao teško prvo tromjesečje, izgubivši gotovo 30% vrijednosti dionica od početka godine do danas.

Kompanija je pogođena mnogim izazovima od opoziva automobila do smanjenja cijena i zabrinutosti rukovodstva oko izvršnog direktora Elona Muska.

Analitičar Wedbush Securities Dan Ives, dugogodišnji Teslin "bik" (op.a. optimista) je ovo tromjesečje nazvao "noćnom morom" za Teslu. Analitičar je rekao da je dugoročno optimističan u vezi s Teslom, uprkos "formiranju oblaka potražnje za kratkoročnom mračnom olujom".

Ives je napisao da kada Tesla objavi globalne isporuke sljedeće sedmice, to neće biti "trenutak slavlja za bikove, već će umjesto toga biti tromjesečje flastera za Tesline investitore".

Analitičar je dodao da se Tesla bavio problemima oko svoje nadogradnje Model 3 Highland u SAD-u zajedno s usporavanjem prodaje u Evropi. Međutim, Ives je primetio da je "najveći i najzabrinjavajući problem za Teslu" Kina jer su "rastuća konkurencija u električnim vozilima i dugotrajni rat cena učinili ovo ključno tržište vrlo izazovnim za Teslu prošle godine, a posebno u ovom kvartalu.", prenosi Autoblog rs.

"Vjerujemo da je priča o Tesli negativna kao što smo vidjeli u poslednjih nekoliko godina, kada su Musk/Tesla napadnuti od strane medvjeda sa svih strana. Ali za razliku od drugih vremena, sada je to opravdano jer je rast bio spor,", napisao je Ives.

"Za Muska je ovo račvanje na putu da Teslu provede kroz ovaj turbulentni period, inače bi mogli da nastupe mračniji dani", rekao je analitičar.

U međuvremenu, Adam Jonas iz Morgan Stanleya, još jedan Teslin bik, smanjio je svoju procjenu isporuke u prvom kvartalu na 425.000, s 469.000. Jonas je također smanjio svoju prognozu isporuke za cijelu godinu na 1,95 miliona jedinica.

Početkom marta, Jonas je izdao bilješku za investitore u kojoj je smanjio svoje projekcije zarade Tesle 2024. za 25%, rekavši da bi EV div mogao "potencijalno" da izgubi novac ove godine. Jonas je srezao svoju ciljanu cijenu Tesle na 320, sa 345, i smanjio svoje projekcije zarade po dionici Tesle 2024. na 1,51 USD, njegov prethodni stav je bio 2,04 USD po dionici.