Matthews International

Tesla tuži bivšeg dobavljača zbog krađe poslovnih tajni

Autor: Biznis.ba
Tesla tuži bivšeg dobavljača zbog krađe poslovnih tajni
Foto: Arhiv/X

Kompanija Tesla je tužila svog bivšeg dobavljača Matthews International na saveznom sudu u Californiji zbog navodne krađe poslovnih tajni povezanih s Teslinim procesom proizvodnje baterija i njihovog dijeljenja s konkurencijom diva električnih vozila.

U tužbi, podnesenoj u Okružnom sudu SAD-a za Severni okrug Kalifornije, navodi se da Matthews duguje odštetu za koju Tesla "konzervativno procenjuje da će premašiti milijardu dolara" zbog zloupotrebe poslovnih tajni povezanih s tehnologijom proizvodnje baterija sa suvim elektrodama.

Predstavnici Matthewsa i advokati te predstavnici Tesle nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar u ponedeljak.

Matthews sa sjedištem u Pittsburghu je počeo da snabdijeva Teslu proizvodnim mašinama 2019., navodi se u tužbi. Tesla je rekao da je s Matthewsom podijelio tajne vezane uz presvlačenje suhim elektrodama, za koje je proizvođač automobila rekao da može dramatično da smanji veličinu, cijenu, potrošnju energije i vreme proizvodnog ciklusa pogona za proizvodnju baterija, dok povećava gustinu energije i snagu baterijskih ćelija, prenosi Autoblog rs.

U tužbi se navodi da je Matthews dijelio Tesline inovacije s neimenovanim konkurentima prodajom "mašina i drugih tehnologija koje utjelovljuju Tesline poslovne tajne". Takođe je rečeno da je Matthews tvrdio da su Teslini izumi njegovi u patentnim prijavama koje su otkrile povjerljive Tesline informacije.

Tesla je zatražio od suda da Matthewsu onemogući zloupotrebu njegovih poslovnih tajni i da preda svoje patentne prijave uz zahtjev za novčanu odštetu.