Kompanija u problemu

Tesla u januaru prodala samo jedan automobil na važnom tržištu

Autor: Biznis.ba
Tesla u januaru prodala samo jedan automobil na važnom tržištu
Foto: Tesla

Tržište električnih vozila u Južnoj Koreji doživljava sve veće probleme, a Teslin prodajni rezultat služi kao dramatičan primjer ovog trenda.

Godine 2023., američki brend je bio najveći izvoznik električnih vozila u tu azijsku zemlju. Međutim, u januaru 2024. kompanija Tesla je tamo prodala samo jedno vozilo.

Dok je Teslin rezultat posebno dramatičan primjer situacije u azijskoj zemlji, šira industrija električnih vozila također se suočava sa izazovima, piše Bankar.me.

Faktori kao što su nejasni podsticaji za EV, nedostatak javnih stanica za brzo punjenje i zabrinutost za kvalitet vozila kineske proizvodnje ometaju bržu ekspanziju EV.

Poređenja radi, Tesla je u decembru 2023. prodao 1.022 vozila u Južnoj Koreji, da bi se već u sljedećem mjesecu srozao na jedan automobil, piše Carscoops. U pitanju je bio Model Y proizveden u Kini.

Za razliku od modela napravljenih na drugim tržištima, ovaj Tesla ima litijum-gvozdeno-fosfatnu (LFP) bateriju. Iako ga to čini jeftinijim od američkog Modela Y, južnokorejska vlada je nedavno uvela nove propise zbog kojih je ovaj auto preskup da bi se kvalifikovao za punu poresku olakšicu.