Podmetnut

Tesla zaustavila proizvodnju u Berlinu nakon izbijanja požara

Autor: Biznis.ba
Tesla zaustavila proizvodnju u Berlinu nakon izbijanja požara
Foto: Arhiv/X

Tvornica Tesle izvan Berlina bila je prisiljena zaustaviti proizvodnju u utorak nakon što je električna trafostanica zapaljena u, kako se sumnja, podmetnutom požaru. Tvornica Gruenheide, koja se nalazi jugoistočno od glavnog grada Njemačke, ostala je bez struje, kao i dijelovi šireg grada. Novine su dodale da su jedinice za deaktiviranje bombi poslate na lice mjesta.

Policija u Bradenburgu rekla je za CNBC da je incident isprva izgledao kao podmetanje požara i dodala da trenutno istražuje ko je odgovoran. Tesla nije bio odmah dostupan za komentar kada ga je CNBC kontaktirao.

Policija je rano u utorak primila poziv koji ju je obavijestio o gorućem električnom stupu u području Gosen-Neu Zittau, prenosi Poslovni.dnevnik.

Dolazi to u trenutku kada su Teslini planovi proširenja svoje tvornice u Gruenheideu naišli na žestoko protivljenje.

Američki proizvođač automobila namjerava udvostručiti svoj kapacitet na 100 gigavat sati proizvodnje baterija i milion automobila godišnje. Međutim, prošlog mjeseca mještani su odbacili planove da se obližnje drveće sravni s zemljom kako bi se napravio prostor za proširenu elektranu.

Novine BZ povezale su požar s ekološkim aktivistima u obližnjem području. CNBC nije mogao nezavisno provjeriti izvještaj, a lokalna policija navodno nije htjela komentrisati nikakvu moguću vezu.

Aktivisti za zaštitu okoliša prošle su sedmice počeli okupirati šumu u blizini Tesline tvornice Gruenheide u znak protesta protiv planova za proširenje. Okupacija je započela kasno u srijedu, s demonstrantima koji su izgradili desetak kućica na drvetu po šumovitom području. Očekuje se da će kampout trajati sedam dana, iako je glasnogovornica grupe za kampanju "Stop Tesla" izjavila za DW u nedjelju da "što duže traje okupacija, to bolje."