Environmental Democracy

Teslu u SAD-u tuže zbog onečišćenja zraka, evo koliku kaznu traže

Autor: Biznis.ba
Teslu u SAD-u tuže zbog onečišćenja zraka, evo koliku kaznu traže
Foto: Arhiv

Neprofitna organizacija za zaštitu okoliša Environmental Democracy tužila je proizvođača električnih automobila Teslu, da je stotinama puta prekršio savezni Zakon o čistom zraku dozvoljavajući fabrici u kalifornijskom Fremontu štetne misije iz lakirnice.

Environmental Democracy u tužbi navodi da Tesla od januara 2021. godine izlaže obližnje stanovnike i radnike prekomjernim količinama dušikovog oksida, arsena, kadmija i drugih štetnih kemikalija, uglavnom zbog rada lakirnice.

Neprofitna organizacija želi zabranu koja bi zaustavila prekomjerno onečišćenje, plus građanske novčane kazne do 121.275 dolara po danu, zbog kršenja Zakona o čistom zraku.

Tesla nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentarom.

Tužba predana saveznom sudu u San Franciscu, pojačava pritisak na Teslu da poboljša kakvoću zraka oko svoje glavne tvornice u SAD-u u Fremontu.

112 obavijesti o prekršaju u jednoj godini
Okružni ured za kakvoću zraka već je početkom mjeseca zatražio da neovisno vijeće Tesli naloži smanjenje štetnih emisija iz rada lakirnice.

Rečeno je da se Teslin sistem za smanjenje emisija "opetovano" kvari, a proizvođač automobila je od 2019. dobio 112 obavijesti o prekršaju.

Ufebruaru je Tesla pristao platiti 1.5 milijuna dolara u nagodbi zbog tužbe 25 kalifornijskih okruga koji su tvrdili da je pogrešno postupao s opasnim otpadom na lokacijama širom te savezne američke države, prenosi Index hr.

Projekt Environmental Democracy je priopćio da ima ovlasti pokrenuti građansku tužbu prema Zakonu o čistom zraku jer je Tesla "prekršio ili krši uvjete nametnute radnom dozvolom za velike izvore onečišćenja."


Advokati neprofitne organizacije također nisu odmah odgovorili na zahtjeve za dodatnim komentarima