Auto

Toyota najveći proizvođač automobila na svijetu četvrtu godinu zaredom

Autor: Biznis.ba
Toyota najveći proizvođač automobila na svijetu četvrtu godinu zaredom
Foto: Unsplash

Toyota je zadržala titulu najvećeg proizvođača automobila na svijetu četvrtu godinu zaredom nakon što je objavila rekordnu godišnju prodaju u 2023. od 11,2 miliona vozila, iako se njen predsjednik u utorak izvinuo zbog skandala u tri kćerke kompanije.

Japanski proizvođač automobila prijavio je rast od 7,2 posto u globalnoj prodaji prošle godine, uključujući i one kod proizvođača malih automobila Daihatsu i kamiona Hino Motors.

Te dvije kćerke kompannije kao i Toyota Industries su opterećene problemima upravljanja koji uključuju procedure certificiranja testova za automobile i motore koji bi potencijalno mogli naštetiti globalnoj reputaciji brenda po pitanju kvaliteta i sigurnosti.

- Želim da izrazim svoje najdublje izvinjenje našim kupcima i zainteresovanim stranama za neprijatnosti i zabrinutosti izazvane uzastopnim nepravilnostima u Hino Motors, Daihatsu i Toyota Industries - rekao je predsednik Toyote Akio Toyoda novinarima na događaju na kojem je najavio viziju Toyote koju je osnovao njegov pradjed i koja danas broji 17 kompanija.

Drugorangirani njemački rival Volkswagen je ovog mjeseca prijavio rast isporuka od 12 posto prošle godine na 9,2 miliona automobila, što je označilo oporavak nakon pandemije jer su kašnjenja u lancu snabdijevanja smanjena.

Podaci od utorka pokazuju da je prodaja Toyotinih vozila, uključujući i Lexus, dostigla rekord od 10,3 miliona vozila u 2023. Benzinsko-električni hibridi su činili otprilike trećinu, a električna vozila na baterije manje od jedan posto, javlja Reuters.