japan

Toyota povećala globalnu prodaju

Autor: Biznis.ba
Toyota povećala globalnu prodaju
Foto: X

Japanska Toyota saopštila da je njena globalna prodaja i proizvodnja dostigla rekordne vrijednosti u fiskalnoj godini koja se završila 31. marta, podržana snažnom potražnjom i odsustvom ograničenja u snabdijevanju poluprovodnicima.

Ipak, Toyota planira da odloži početak proizvodnje svojih električnih vozila (EV) u SAD i smanji domaću proizvodnju kako bi osigurala bezbjednost i kvalitet proizvoda nakon niza skandala u firmama iz svoje grupe, navodi list Mid Japan Economist, prenosi Reuters.

Za pomenuti obračunski period, Toyota je saopštila da je njena globalna prodaja porasla za 7,3 posto na 10,31 milion jedinica na godišnjem nivou (samo za glavnu liniju proizvodnje), po prvi put premašivši cifru od deset miliona, dok je njena proizvodnja dostigla 9,97 miliona jedinica, što je povećanje od 9,2 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, najveći svjetski proizvođač automobila po obimu je zabilježio pad prodaje i proizvodnje u martu zbog žestoke konkurencije u Kini, najvećem svetskom tržištu automobila.

Toyotina globalna prodaja u martu pala je za 2,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 897.251 jedinica, a njena proizvodnja je opala za 10,3 odsto na 807.026 jedinica.

Istovremeno, globalna prodaja EV baterija u godini koja je završila u martu, porasla je više od tri puta na 116.654 jedinica.

Toyota planira da odloži početak svoje proizvodnje električnih vozila u SAD na proljeće 2026. godine, sa prvobitnog plana za 2025. godinu, a namjerna pauza u poslovanju bila bi zbog obezbjeđivanja kvaliteta i bezbjednosti.