Auto

Toyotin električni SUV bZ4X dolazi osvježen i unaprijeđen

Autor: Biznis.ba
Toyotin električni SUV bZ4X dolazi osvježen i unaprijeđen
Foto: Toyota bZ4X

Toyota je najavila niz promjena na svojem potpuno električnom SUV-u srednje veličine, bZ4X, fokusirajući se na dodatnu pogodnost, praktičnost i udobnost.

Iz Toyote su najavili da će tehnički unaprijediti svoj električni SUV kriptičnog imena, bZ4X. Promjene će zahvatiti bateriju i sistem njezinog punjenja, grijanje kabine, kao i sigurnosne sisiteme te dodatak digitalnog ključa, koji će biti dostupan na mobitelu.

Kao prvo, tehničke prilagodbe su načinjene na sistemu grijanja baterije, kako bi se smanjilo vrijeme punjenja u hladnim klimatskim uvjetima korištenjem istosmjernog napajanja s brzim punjenjem. Novi izmjenjivač topline voda-voda i ventil za podešavanje grijanja dodani su krugu grijanja kako bi se povećala temperatura baterije. Toyota očekuje da će ove promjene smanjiti 10%-80% DC vremena brzog punjenja, posebno na niskim temperaturama i ispod točke smrzavanja, piše autonet.hr.

Nadalje, ako je vani hladno vrijeme, klima u kabini može se brzo zagrijati novim naprednim sistemom grijanja, koji je dio standardne opreme na bZ4X. Instaliran ispod valana i ploče s instrumentima, osigurava brzu toplinu oko potkoljenica i stopala vozača i suvozača, putnici će osjetiti korist vrlo brzo od pokretanja.

Program ažuriranja također uvodi novu značajku koja pomaže u sprječavanju sudara straga, na primjer u zastoju u prometu na autocesti.

Dostupan na modelima srednjeg i visokog razreda, koristi radare za praćenje mrtvog kuta za otkrivanje opasnosti od sudara s vozilom koje se približava straga, automatski aktivirajući stražnja svjetla za opasnost kako bi upozorili drugog vozača.

Unaprijeđeni bZ4X bit će dostupan s novim digitalnim ključem. Kompatibilan sa sustavima Apple i Android, omogućuje korisnicima otvaranje i pokretanje vozila jednostavnim držanjem pametnog telefona pri ruci. Ključ se može dijeliti između najviše pet osoba u bilo kojem trenutku, što olakšava davanje pristupa članovima porodice ili poslovnim kolegama ili tehničarima za održavanje vozila i spašavanje.

Ažurirana Toyota bZ4X bit će predstavljena na evropskim tržištima tokom 2024. godine.