Podaci iz Velike Britanije

Troškovi života utječu na nedostupnost automobila vozačima

Autor: Biznis.ba
Troškovi života utječu na nedostupnost automobila vozačima
Foto: Pexels

Anketa među 2000 vozača iz Velike Britanije sugeriše da povećani troškova života imaju značajan utjecaj na vozačke navike mnogih jer traže jeftinije gorivo, smanjuju količinu vožnje, dijele putovanja s porodicom ili kolegama i odlažu planove za zamjenu vozila.

Firma Close Brothers Motor Finance je anketirala vozače o tome šta rade i planiraju da učine kako bi pokušali da smanje troškove svoje vožnje. 71 posto ih kaže da su ili kupovali jeftino gorivo ili to namjeravaju da učine, dok je 63 posto ili smanjilo količinu vožnje ili planiraju da to smanje u budućnosti.

Nevjerovatnih 43 posto vozača se koristi javnim prijevozom češće ili planira to da učini, a rastući troškovi su utjecali i na odluke o zamjeni vozila: 22 posto vozača odlaže prelazak na električni automobil, dok 37 posto odlaže kupovinu automobila bilo koje vrste, pokazuju brojke, prenosi Autoblog rs.

Vijesti nisu dobre za školsku djecu jer istraživanje pokazuje da je do 12 posto vozača zamolilo svoje potomke da pješače u školu, a još 9 posto to namjerava da učini u budućnosti.

24 posto ispitanika se riješilo drugog ili trećeg automobila ili razmišljaju o tome, dok je gotovo 20 posto počelo da naplaćuje gorivo osobama koje voze u automobilu.

Ne iznenađuje da 33 posto ispitanih ljudi razmišlja o prelasku na efikasnije vozilo, dok je 21 posto već kupilo bicikl, a još 9 posto to namjerava da učini u sledećoj godini.