predsjednički kandidat

Trump najavljuje ukidanje subvencija za električne automobile

Autor: Biznis.ba
Trump najavljuje ukidanje subvencija za električne automobile
Foto: Unsplash

Američki predsjednički kandidat Donald Trump je zatražio od naftnih kompanija ni manje ni više nego milijardu dolara za finansiranje svoje predizborne kampanje i najavio važnu protivuslugu.

– Svi ste dovoljno bogati da skupite milijardu dolara i vratite me nazad u Bijelu kuću – ovo je Tramp dobacio tokom večere nekolicini vlasnika naftnih divova u svom odmaralištu Mar-a-Lago prošlog mjeseca. Predsjednički kandidat je spreman da učini sve da bi vratio vlast koju je držao između 2017. i 2021. godine, a naravno da će prve na udaru biti progresivne ekološke mjere. To uključuje obustavu subvencionisanja električnih automobila, poništenje ekoloških mjera i, naravno, smanjenje poreza i ublažavanje propisa za naftne kompanije. Također bi se odustalo i od održivih energetskih politika, navodi Revija HAK.

Prošle godine je u SAD-u prodato gotovo 1,2 miliona električnih automobila, više od četiri puta više nego 2019., ali to se očigledno neće nastaviti ako Trump pobijedi na predsjedničkim izborima.

Prema anketi Galupa, 70% Republikanaca (čiji predsjednički kandidat će biti Tramp) izjavilo je da ne bi kupili električno vozilo u budućnosti, u poređenju s 27% Demokrata.

Problem za Republikance je i činjenica da iza električne revolucije uglavnom stoji – Kina!

Ukidanjem subvencija za kupovinu električnih automobila, cijela industrija bi sigurno potonula.