Auto

U EU prošle godine novoregistrovano 1,5 miliona električnih vozila

Autor: Biznis.ba
U EU prošle godine novoregistrovano 1,5 miliona električnih vozila
Foto: Ilustracija

U Evropskoj uniji je prošle godine bilo registrovano 1,5 miliona novih električnih automobila, čime je njihov ukupan broj porastao na 4,5 miliona.

To predstavlja povećanje od 48,5 posto u poređenju sa 2022. godinom kada je širom Evropske unije bilo ukupno tri miliona registrovanih električnih vozila.

Statistički ured EU-a Eurostat je objavio kako je udio baterijskih električnih automobila među novoregistrovanim vozilima dostigao 14,6 posto u 2023. godini. To označava nastavak rasta brzog prihvata takvih vozila u EU-u.

Električni automobili tako su krajem prošle godine činili 1,7 posto svih vozila u EU-u, uz primjetna odstupanja među članicama.

U Danskoj je na baterijska električna vozila otpadalo 7,1 posto svih privatnih automobila. Visoki udjeli zabilježeni su i u Švedskoj (5,9 posto), Luksemburgu (5,1 posto) i Holandiji (pet posto).

S druge strane, u 14 zemalja zabilježeni su udjeli ispod jedan posto, a među njima je i Hrvatska. Najniže razine zabilježene su na Kipru te u Grčkoj i Poljskoj (po 0,2 posto), dok je udio električnih u ukupnom broju registrovanih vozila na hrvatskom tržištu iznosio nešto manje od 0,4 posto u 2023. godini.