Auto

U jednoj zemlji proda se više Ferrarija nego Citroena

Autor: Biznis.ba
U jednoj zemlji proda se više Ferrarija nego Citroena
Foto: Ferrari

U prvom kvartalu ove godine Citroen je prodao samo 87 novih automobila.

Vjerovali ili ne, ovo nije izuzetno bogato tržište. Riječ je o Australiji, gdje je Citroen trenutno brend s najdužim neprekidnim prisustvom. Citroen je u Australiju stigao 1923. godine i od tada je stalno prisutan.

Sada se stvari mijenjaju, a pod pritiskom profitabilnosti bit će oboren još jedan rekord. Naime, od 1. novembra ove godine Citroen prestaje da prima narudžbine novih automobila na cijelom australskom tržištu.

Nije nimalo čudno s obzirom da je Citroen u posljednjih nekoliko godina uspio prodati oko dvije stotine vozila u Australiji. I asortiman je osjetno manji nego u Evropi, pa su Australcima u ponudi samo četiri modela. To su stari C3, C4, C5 Aircross i C5 X.

Prema podacima Car Experta, francuski brend je imao rekordnu prodaju u 2007. sa 3.803 prodate jedinice. Ove godine Citroen je prodao samo 87 automobila. Ispred su egzotične marke kao što su Ferrari sa 113 prodatih primjeraka, Bentley sa 102 i Maserati sa 200 primjeraka. Jedine marke sa lošijom prodajom su McLaren sa 41 prodanim vozilom i Rolls-Royce koji je uspio prodati 26 automobila.