Novi rekord

U julu mjesecu u Norveškoj prodato samo 47 automobila sa SUS motorom

Autor: Biznis.ba
U julu mjesecu u Norveškoj prodato samo 47 automobila sa SUS motorom
Foto: Pexels

Norveška je raj za elektromobile. Situacija je otišla tako daleko, da je u julu mjesecu tekuće godine u ovoj zemlji od oko 5,5 miliona ljudi prodato samo 47 automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem.

To ne čudi, s obzirom na činjenicu da tamošnja vlada prodaju električnih automobila podržava od sredstava dobijenih od nafte. Norveška je prva zemlja na svijetu, u kojoj su električni automobili u prodaji pobedili automobile sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem. Dok su prije 10 godina električni automobili činili samo 1 % ukupnih registracija u Norveškoj, 2020. godine tržišni udio električnih automobila u ukupnoj prodaji je porastao na 54,3 %, prenosi Autoblog rs.

Prošle godine, u Norveškoj se osam od deset kupaca opredelilo za čist električni automobil. Ključ je u politici subvencija. Norveška je država čiji se državni budžet puni prihodima od eksploatacije nafte i prirodnog gasa, pa sebi može da priušti izdašnu politiku subvencija. Donedavno, svako ko se u Norveškoj odlučio da kupi električni automobil, nije morao da plati PDV ili akcizu. Putevi, parkinzi, trajekti takođe su besplatni za vozače električnih automobila.

U julu mjesecu smo dobili još jedan rekord - u Norveškoj je prodato samo 47 automobila sa SUS motorom. Među njima najviše je bilo onih koji nemaju svog električnog ekvivalenta, kao što su Suzuki Swift (vjerovatno sa 4x4 pogonom, koji je posebno koristan u ovoj zemlji), Suzuki Ignis, Porsche 911, Mazda MX-5, BMW M2, Aston Martin, Maserati...